Kollégáink részvétele az Európai Kutatókönyvtárak Konzorciumának biztonságtechnikai szemináriumán

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/09/16

 

Az Európai Kutatókönyvtárak Konzorciuma (Consortium of European Research Libraries, CERL) hatodik alkalommal rendezte meg gyűjteménybiztonsági kérdéseket tárgyaló kurzusát, amelynek a madridi Spanyol Nemzeti Könyvtár (BNE) adott otthont 2023. szeptember 6–8-ig.

A Security Summer School program előadói és hallgatói közgyűjteményi szakemberek, főleg könyvtárosok voltak, akik munkájuk részeként biztonsági, ezen belül gyűjteménybiztonsági feladatokat is végeznek.

Az európai, egyesült államokbeli és ausztrál résztvevők sorában az OSZK-t, sőt egész Kelet-Közép-Európát két munkatársunk, Tóth Ferenc és Nagy Gergely képviselte.

 

A felkért előadók egyedi példákon keresztül ismertették intézményeik speciális helyi biztonsági rendszereit és stratégiáit, ugyanakkor általános, globális biztonságpolitikai szempontokat is tárgyaltak. Ebből adódóan az unikális dokumentumok, a reprezentatív gyűjteményegységek, egyúttal a teljes könyvtári állomány őrzési és védelmi feladatai mellett a politikai, gazdasági vagy információs rendszerek biztonsági kockázatai is felvetődtek. A prezentációkat többségében műhelymunka-jellegű csoportfoglalkozások követték. A szakmai diskurzus során alkalom nyílt a témához kapcsolódó lokális tapasztalatok és egyéni vélemények megismerésére is.

A hivatalos napi program könyvtárlátogatással zárult, a csoport megtekintette a kurzusnak helyet adó intézmény, valamint a Marqués de Valdecilla Egyetem és a Prado könyvtárainak biztonságosan őrzött kincseit, olvasótermeit és művészettörténeti értékű belső tereit.