Kollégánk előadása egy középkori kódextöredékek kutatásával foglalkozó dániai workshopon

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/11/29

 

2021. november 18–19-én Korondi Ágnes, az MTA-OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport munkatársa az odensei Dél-Dániai Egyetem Középkori Irodalom Központja által szervezett nemzetközi workshopon (Medieval Book Fragments, Libraries and Literary History. Nordic Fragment Workshop) vett részt Dániában.  

A műhelykonferencián – amelynek témája a középkori kódextöredékek kutatása volt – dán, svéd, norvég, finn, izlandi és román kollégák számoltak be az intézményeikben (könyvtárakban, levéltárakban) folyó fragmentológiai kutatásokról, illetve az épülő adatbázisokról, valamint középkori töredékgyűjteményeiket érintő módszertani kérdésekről és a középkori kódextöredékekkel kapcsolatos érdekes irodalomtörténeti problémákról. 

Korondi Ágnes néhány hazai, az OSZK-ban őrzött magyar nyelvű szövegről – köztük a Szabács viadaláról (1476), a magyar világi költészet legelső fönnmaradt emlékéről  –, illetve kelet-közép-európai (cseh és lengyel nyelvű), irodalomtörténetileg is fontos töredékről tartott előadást, megismertetve a résztvevőket az MTA-OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport munkájával is.