Kollégánk előadása a Magyarságkutató Intézet és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma konferenciáján

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/10/08

 

Budapesten rendezték a Magyarságkutató Intézet és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma közös konferenciáját 2024. szeptember 30. és október 2. között, „A nő a társadalomban és a családban I. – A női nevelés és lelki élet, a női ideál a középkori és a kora újkori Magyarországon” címmel.  

A konferencia egyik kiemelt előadója és szekcióvezetője dr. Kovács Eszter, az MNMKK OSZK Régi Nyomtatványok Tárának tudományos kutatója volt. Előadásában a XVII. századi magyarországi biblikus cseh nyelvű költészet női példaképeit tárta a közönség elé, különös tekintettel a korabeli nyomtatott anyagokra. „Női példaképek a XVII. századi magyarországi biblikus cseh nyelvű költészetben (a nyomtatott anyag vizsgálata alapján)” című előadásában részletesen bemutatta, hogy az irodalomszervezésben milyen szerepet töltöttek be a nők, és milyen nőideál rajzolódik ki a korabeli hazai biblikus cseh nyelvű énekekből, versekből. 

Az előadásból kiderült, hogy a cseh értelmiség menekülése Magyarországra a fehérhegyi csata után jelentősen hatott a biblikus cseh nyelvű irodalom fejlődésére, és a nők ebben kulcsszerepet játszottak mint mecénások, nyomdászok és kiadók. Kollégánk példaként említette Alžběta Dadanka nevét, aki nyomdászként és kiadóként járult hozzá a biblikus versek terjesztéséhez, valamint az Újfalusi és az Illésházy család nőtagjait, akik támogatóként álltak az énekszerzők mellett. 

A konferencia teljes programjáról és a dr. Kovács Eszter előadásáról készült videófelvétel hamarosan elérhető lesz a Magyarságkutató Intézet honlapján.