Kollégánk előadásai a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/05/27

 

Korondi Ágnes, a MTA–OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport kutatója három különböző előadást tartott a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen.

Május 13-án a BBTE Alumni Napok c. rendezvényén az egyetem Magyar Tagozatának nyitóprogramján a humánszakos alumnisok képviseletében tartott tudománynépszerűsítő előadást Anyanyelvű kódextöredékek és kelet-közép-európai nemzeti irodalomtörténeti narratívák címmel. Ebben az OSZK-ban folyó töredékkutatásról és a gyűjteményünkben őrzött több értékes töredékről is volt szó. Az előadásról készült videó megtekinthető az intézmény Facebook-oldalán.

Május 19-én műhelyfoglalkozást tartott Korondi Ágnes a BBTE BTK-n működő Res Litteraria Transylvaniae Vetus Irodalom- és Művelődéstörténeti Műhely vendégeként. A résztvevők magyarszakos hallgatók voltak, illetve a Magyar Irodalomtudományi Tanszék régi magyar irodalmat tanító oktatói és doktoranduszai. A foglalkozás kollégánk egyik folyamatban lévő kutatására épült, amelyben az Érsekújvári kódex passiójának forráshasználatával foglalkozik. 

Kollégánk részt vett  – a kolozsvári BBTE Történelem és Filozófia Karának Középkori és Kora Újkori Történeti és Művészettörténeti Intézete, valamint a Román Akadémia George Bariţiu Történeti Intézete társszervezésében Preaching in Liminal Areas of Medieval Western Christianity. Similarities, Connections, Contrasts címmel megrendezett nemzetközi műhelykonferencián is május 20-án és 21-én. A középkori keresztény Európa határterületeinek prédikációs tevékenységét vizsgáló rendezvényen román, magyar, osztrák, spanyol, lengyel, horvát, francia és görög egyetemek és kutatóintézetek munkatársai tartottak előadásokat. A nemzeti könyvtárban dolgozó kutató kollégánk előadása a Döbrentei-kódex  passiószövegének műfaji kérdéseiről szólt Between Sermon and Meditation: A Late Medieval Hungarian Passion Text címmel. 

A rendezvény programfüzete