Kollégánk a Neohelicon 50 Nemzetközi összehasonlító irodalomtudományi konferencián

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/09/05

2023. augusztus 28–30-án rendezték a Neohelicon. Acta Comparationis Litterarum Universarum fennállásának 50. évfordulója tiszteletére a Neohelicon 50 Nemzetközi összehasonlító irodalomtudományi konferenciát Szegeden, amelyen Sirató Ildikó kollégánk, a Színháztörténeti és Zeneműtár kutatója vett részt.

A konferencia rendező szervezetei – a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága Filozófiai és Történettudományi Tagozata, a Szegedi Tudományegyetem Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke, az Akadémiai Kiadó, valamint a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Összehasonlító Irodalomtudományi Tagozata – több mint ötven hazai és külföldi, köztük nagyszámú kínai kollégát hívtak Szegedre közös tudományos diskurzus keretében megemlékezni a folyóirat első 50 évének jelentőségéről, hatásáról az irodalomkutatásra és a szakterületi egyetemi oktatásra.

A háromnapos tudományos konferencia angol, francia és magyar nyelvű előadásai az összehasonlító irodalomkutatás jelen állásáról, elméleti és analitikus témáinak 21. századi értelmezési horizontjáról adtak képet. A résztvevők széles, hazai és nemzetközi műhelyeket képviselő köre biztosítéka volt a magas tudományos színvonalnak. Az előadók között ígéretes doktoranduszok, érett kutatók és a diszciplína legtekintélyesebb tudósai egyaránt jelen voltak és termékeny, izgalmas beszélgetéseket folytattak.

Munkatársunk A Pál utcai fiúk (fordításai és adaptációi) sorsa a 21. századi észt, finn és magyar kulturális kontextusban címmel tartott előadást, amely élénk diskurzust inspirált.

A konferencián készült videofelvételeket itt (1. nap), itt (2. nap) és itt (3. nap) lehet megtekinteni.

 

Kapcsolodó tartalom:
A konferencia programja

Megnyílt a Neohelicon folyóirat nemzetközi összehasonlító irodalomtudományi konferenciája