Kollégánk új könyve a reformkori Magyarország vallásügyeibe nyújt betekintést

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/08/28

 

A „Lelke mélyén szabad röptű szellem” – Lonovics József, egy magyar főpap a reformok világában című művet a főiskola Kline termében ismertették, ahol a közönség betekintést nyerhetett a reformkori magyar közélet vallási és társadalmi kérdéseibe. 

A könyvvitát Nagy Péter Tibor, a Wesley János Lelkészképző Főiskola tanára, a Wesley Egyház- és Vallásszociológiai Kutatóközpont vezetője moderálta. Az eseményen Bárány Zsófia, a Lipták Dorottya Sajtótörténeti Kutatócsoport munkatársa a téma fontosságára hívta fel a figyelmet a 19. századi kulturális viszonyok, valamint a reformkori, keresztények között kötött vegyes házasságok kérdéskörének rövid bemutatásával. Fazekas Csaba, a Miskolci Egyetem docense, intézeti tanszékvezetője (ME BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete, Politikatudományi Intézeti Tanszék), az Egyháztörténeti Szemle szerkesztője értékelte a kötetet, kiemelve annak jelentőségét például a történeti életrajzírás vagy épp a vatikáni forrásfeltárások terén. A vitán szó esett a kötetben fellelhető olyan új, eddig nem vagy kevésbé vizsgált megközelítésekről (érzelmek szerepe, „magánvallás” fogalomköre, egyházfegyelem stb.) is, amelyek által a korábbinál jóval színesebb módon tárul az olvasó elé a reformkori állam-egyház kapcsolat. 

 

A könyv részletesen tárgyalja egyrészt Lonovics József reformkori közéleti működését a szemináriumtól az első püspöki évekig, másrészt a magyarországi vegyes házasságokról szóló pozsonyi, bécsi majd római tárgyalásokon keresztül többek között a lelkiismeret- és a vallásszabadság korabeli kérdéskörét vizsgálja.  

A kötet A magyar történelmi emlékek – értekezések című sorozatban jelent meg ez évben, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Országos Széchényi Könyvtár közös kiadásában.  

A vitáról videofelvétel készült, amelynek megtekinthetőségéről – szeptembertől – a Wesley János Lelkészképző Főiskola honlapján lehet tájékozódni.