A könyv marad, a könyv marad

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/07/23

 

A felvidéki Gombaszögi Nyári Tábor idei rendezvényén különleges pódiumbeszélgetésre került sor Rózsa Dávid, az MNMKK OSZK főigazgatójának részvételével. A 2024. július 17-én a tábor Petőfi Színpadán megtartott beszélgetés a könyvpiaci és a könyvtári trendeket tárgyalta. 

„A könyv marad. A könyv marad” címet viselő, másfél órás pódiumbeszélgetés másik résztvevője Zulik Ákos, a Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskola vezető oktatója volt, a házigazda szerepét pedig Balogh Ákos Gergely, a Reakció Kiadó alapító-igazgatója töltötte be.  

Szóba került az e-book és a hagyományos könyvek viszonya, valamint a digitális könyvfogyasztás okai és korlátai. A könyvkiadók szerepét, a „booktokker” jelenséget, a könyvtárlátogatási trendeket és a könyvtárak könyvpiacra gyakorolt hatását is megvitatták a résztvevők.

 

Rózsa Dávid szerint a világtrendek azt mutatják, hogy a maradandó értékkel bíró írott tartalmat továbbra is fizikai könyv formájában szeretjük megőrizni. 

A hallgatóság részéről érdeklődés övezte a könyvtárbuszok tapasztalatait és a papír, valamint a digitalizáció versenyét is, és felmerültek bennük kérdések a könyvkiadók, valamint a könyvesboltok jövőjével kapcsolatosan. A beszélgetés rávilágított arra, hogy a könyv fizikai formája továbbra is jelentős szerepet játszik a kultúránkban.  

A Gombaszögi Nyári Tábor továbbra is a szlovákiai magyar fiatalok egyik legjelentősebb kulturális eseménye; egyhetes fesztivál, szabadegyetem és táborozás, amelyet jelenlegi formájában 2008 óta rendeznek meg, de több évtizedes múltra tekint vissza. Számos, különböző stílust képviselő hazai és külföldi zenekar, DJ és VJ is gondoskodik a fesztiválhangulatról.