A Könyv ÜnnepeL

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/04/23

Az Országos Széchényi Könyvtár a magyar könyvkereskedelem évszázadait bemutató „A Könyv ÜnnepeL” című kiállításával köszönti a 220 éves magyar könyvpiacot. A kamarakiállításon a nemzeti könyvtár a 19. század nagy kiadóinak díszköteteiből válogatva mutatja be, hogyan tudott maga a könyvszakma ünnepivé tenni egy-egy jeles alkalmat, történelmi pillanatot, írói jubileumot a régmúltban.

A tárlókban az 1798-ban megjelent első könyvjegyzék nyomán elindulva a korszak nagy kiadóinak – többek között Conrad Adolf Hartleben, Trattner János Tamás, Heckenast Gusztáv és Ráth Mór – díszműveiből, ünnepi köteteiből, különkiadásaiból láthat most a nagyközönség egy összeállítást.

E kiadványokból megtudhatjuk, hogy miért volt a magyar könyvkiadók számára sorsfordító esemény az 1838-as pest-budai nagy árvíz, hogyan tisztelegtek az 1867-es koronázás előtt, miként ünnepelték Magyarország ezeréves történetét. „Belelapozhatunk” nagy szerzőink, Petőfi, Arany vagy Jókai műveinek kiadástörténetébe, megcsodálhatjuk a tiszteletükre és írói jubileumukra kiadott reprezentatív köteteket. Bepillantást nyerhetünk a könyvkereskedők olvasókat toborzó, s portékáikat „6 frt. pengő forintért” árusító előfizetési felhívásainak röpiratvilágába.

Majd átlépve a 20. század könyvkereskedésének piacára, az ekkoriban megjelenő plakátművészetet, illetve a könyv kultúrpolitikai propagandaszerepét is felvillantó plakátösszeállítást láthatnak az érdeklődők. A kamarakiállítás megtekintése során pedig talán mi olvasók is megfogalmazhatjuk saját, 21. századi válaszunkat az Arany János által Petőfinek feltett „örök” kérdésére: „hát a könyvárusokkal hogy szokott az iró alkuba ereszkedni? Kell-e folyamodványt adni be s tyúkot vagy nyulat vinni?”

A könyv ünnepeL című kamaratárlat a XXII. Könyvfesztivál díszstandján látható a Könyvfesztivál teljes ideje alatt.