Könyvtári kihívást hirdet a Kulturális és Innovációs Minisztérium az olvasás népszerűsítéséért

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/10/15

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a nemzeti könyvtár szakmai koordinálásával kihívást hirdet meg az olvasásnépszerűsítés és könyvtárhasználat előmozdítása érdekében – jelentette be Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter 2024. október 4-én. 

Hankó Balázs a sajtótájékoztatón a kihívás céljának nevezte, hogy a magyar közkönyvtárak Kárpát-medence-szerte innovatív módszerekkel népszerűsítsék az olvasást, növeljék a látogatószámukat és a kölcsönzések számát.

 

A hat hónapig tartó verseny végén kiválósági mutatók alapján (legnagyobb olvasóközönség-növekedés, legnagyobb kölcsönzésnövekedés, legnagyobb látogatószám-növekedés a könyvtári programok tekintetében, legnagyobb gyermekolvasószám-növekedés) díjazzák a könyvtárakat – közölte a miniszter.

 

Kiemelte, kategóriánként az első helyezett intézmények 10 millió forint, a második helyezettek 5 millió forint, a harmadik helyezettek pedig 3 millió forint pénzjutalmat nyernek, melyet olvasásnépszerűsítésre és szolgáltatásfejlesztésre használhatnak fel. Kiosztanak továbbá három kiválósági különdíjat is az intézmények között 10 millió forint, valamint 5-5 millió forint értékben. 

 

A program kiemelten fókuszál a könyvtárak közösségi szerepére, és az intézmények saját múltbéli teljesítményükhöz viszonyítva mérik fejlődésüket. Az adott naptári évben meghirdetett verseny az előző naptári év statisztikai adatainak összehasonlítására támaszkodik. A Könyvtári Kihívás kiemelt célcsoportjai a gyermekek és fiatalok, valamint az anyaországon kívüli Kárpát-medencei magyarok. 

„A könyvtári kihívás behívás a könyvtárba és egyben meghívás az olvasásra” – fogalmazott Hankó Balázs, majd hozzátette: büszkék lehetünk a magyar könyvtári hálózatra, ugyanis több mint háromezer bibliotékánk szolgálja nap mint nap az olvasás inspiráló élményét. Mindezt éves szinten 16 milliárd forinttal támogatja az állam – jegyezte meg. A könyvtárak szerepe megváltozott, amihez alkalmazkodniuk kell: a könyvek mellé internet, az olvasás mellé beszélgetés, a kölcsönzés mellé pedig találkozások kellenek – fogalmazott a miniszter. 

 

Hankó Balázs bejelentette azt is, hogy a nemzeti könyvtár munkatársainak köszönhetően megújult a KIM könyvtárterme is, ahol a hazai és külföldi szerzők szépirodalmi alkotásain túl többek között a művészetek, a vallás, a történelem, a néprajz és az irodalomtudomány művei, mintegy ötezer kötet lelhető fel – mondta. A KIM könyvtárának kialakításakor jellemzően a kultúrstratégiai intézmények, valamint a hazai kulturális élet meghatározó intézményeinek könyvtermése került a polcokra. 

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke arról beszélt, hogy az egyik legdrágább dolog a pénzzel megválthatatlan életidőnk, amelynek minősége, tartalma és mélysége szorosan kapcsolódik a könyvhöz és a könyvtárhoz. 

 

További képek