Könyvtárosok Harmadik Tudományos Nemzetközi Konferenciája

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/05/02

 

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) széleskörű nemzetközi kapcsolatokat tart fenn és több nemzetközi szakmai szervezetben rendelkezik tagsággal. A nemzetközi könyvtárszakmai kapcsolatok fejlesztése és a bővítése stratégiai fontosságú területe a nemzeti könyvtárnak.

2023-ban április 28. és 29. között a Könyvtárosok Harmadik Tudományos Nemzetközi Konferenciájának Macedóniában Ohrid városa adott otthont. A szakmai esemény az ohridi Szent Pál Apostol Információtudományi és Technológiai Egyetemen (University for Information Science and Technology "St. Paul the Apostle") valósult meg. A konferencián Magyarországot és az Országos Széchényi Könyvtárat Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes asszony képviselte. Főigazgató-helyettes asszony a „St. Kliment Ohridski" Macedón Nemzeti és Egyetemi Könyvtár (National and University Library "St. Kliment of Ohrid") és a Macedón Könyvtárosok Szövetsége meghívására vett részt a nemzetközi eseményen. A szakmai tanácskozáson közel 150 könyvtáros kolléga találkozott többek között Macedóniából, Szerbiából, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából és Magyarországról.

Az eseményt videóelőadással köszöntötte az IFLA elnöke, Barbara Lison, illetve közel 40 szakmai előadás között kiemelt vendégként Gerencsér Judit főigazgató-helyettes asszony bemutatta a OSZK új könyvtárszakmai kezdeményezéseit és fejlesztéseit „Innovációk a felhasználókért a 21. században az Országos Széchényi Könyvtárban” címmel. A szakmai esemény díszvendége volt Dr. Ismet Ovčina, a Bosznia-Hercegovinai Nemzeti és Egyetemi Könyvtár (National and University Library of Bosnia and Herzegovina) főigazgatója.

A szakmai találkozó kiváló alkalom volt arra, hogy betekintést nyerjünk a régió könyvtárszakmai kérdéseibe, az észak-macedón könyvtárak aktuális szakmai projektjeibe, különös tekintettel a Macedón Nemzeti és Egyetemi Könyvtár életébe. Számos egyeztetés zajlott Rametulla Kuçi főigazgató úrral és kollégáival a macedón és magyar nemzeti könyvtári együttműködési lehetőségekről (pl. állománymegőrzés, digitalizálás stb.), illetve javaslat született egy együttműködési szándéknyilatkozat aláírásáról is a közel jövőben.

A szakmai konferenciát követően főigazgató-helyettes asszony látogatást tett az ohridi Grigor Prlichev városi könyvtárban. Milco Jovanoski igazgató úr bemutatta a könyvtár főbb szolgáltatásait, történetét; illetve szakmai megbeszélés zajlott a könyvtárakat érintő legnagyobb kihívásokról és trendekről.

A tapasztalatok összegzéseként kijelenthető, hogy a konferenciarészvétel és a szakmai együttműködési lehetőségekről való egyeztetés kiemelkedő jelentőségű a nemzeti könyvtári és könyvtáros egyesületi nemzetközi könyvtárszakmai kapcsolatok további erősítésében.

Hír az eseményről