Könyvtárszakmai előadásokat tartottak az OSZK munkatársai az idei Networkshop konferencián

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/04/05

 

2024. április 3. és 5. között rendezte meg Egerben a Hungarnet Egyesület a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények legrangosabb hazai számítógép-hálózati és alkalmazási informatikai konferenciáját, a Networkshopot. 

Az idei, immár 33. alkalommal megtartott konferenciának az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adott otthont. A háromnapos egri konferenciasorozat fókuszpontjai a felsőoktatás és köznevelés digitális transzformációja, a digitális ökoszisztéma, az adatmenedzsment általános kérdései voltak, amely témák kiegészültek a digitális bölcsészet kutatási módszertanával, valamint a könyvtárak, levéltárak és múzeumok informatikai és digitalizációs projektjeivel, illetve a mesterséges intelligencia alkalmazásának trendjeivel. 

A konferencia második és harmadik napján vettek részt az OSZK-s munkatársak. A második napon, április 4-én, a konferencia „A” termében, az egyetem 209. számú kápolnájában az OSZK-t először Dancs Szabolcs, a Közép-európai Könyvtár- és Információtudományi Szemle (CELISR) című új könyvtárszakmai folyóirat főszerkesztője képviselte Csillagok hullnak, születnek újak… című előadásával. Az érdeklődők számára Ézsiás Anikóval (BME OMIKK) együtt mutatták be az OSZK és a BME OMIKK közös kiadású szakfolyóiratát. 

A programot Ungváry Rudolf A MARC format for autority data teljes magyar fordításáról szóló szakmai előadásával folytatta.  

 

Kukár Barnabás Manó, a Gyűjteménymegőrzési Főosztály főosztályvezető-helyettese Milliárd pixel: nagy méretű dokumentumok digitalizálása, illesztése és megjelenítése címmel tartott értekezést a nap délelőttjének második felében. Ezt követte a Tömeges digitalizálás = tömeges archiválás? Hogyan lehet a digitalizálás eredményeit érvényesíteni a digitális megőrzés területén? című programpont Rényi Mátyás Attila, a Gyűjteménymegőrzési Főosztály vezetője és Schirilla Tamás, az Informatikai Üzemeltetési és Szolgáltatási Főosztály vezetője prezentációjában. 

A második nap délutánján folytatódtak munkatársaink előadásai. Mészáros Tamás, a Gyűjteménymegőrzési Főosztály vezetője Megőrzés a szolgáltatás érdekében című előadása után Kalcsó Gyula, a Digitális Bölcsészeti Központ (DBK) webarchiválási csoportvezetője következett a Képek és metaadataik gyűjteményezése scraping tehnológiával közösségi képmegosztó oldalról témájában. 

A konferencia harmadik napjának délelőtti szekciójában az első OSZK-s előadást Varga Emese, a DBK munkatársa tartotta Digitális szövegszerkesztés a dHUpla keretrendszerében címmel. Az előadó kiemelte az OSZK és a SZTAKI közös fejlesztésében készült dHUpla keretrendszer működési előnyeit, valamint gyakorlati példákat is mutatott a felület kezelésére.  

Az impozáns kápolnában Mihály Eszter, a DBK igazgatóhelyettese és Micsik András (HUN-REN SZTAKI) előadása zárta az OSZK-hoz kötődő prezentációkat. Irodalmi levélváltások nyomában TEI-vel és térképpel címmel mutatta be a szakterület újdonságait a két előadó. Mihály Eszter kiemelte a digitális levelezéskiadás sajátosságait és a metaadatok fontosságát, előállítását, Micsik András pedig az online térképes felület megvalósításának technikai részleteit mutatta be.  

Az egyetem földszinti könyvtárában Tamásné Kovács Adrienn, a DBK igazgatója a LibMate nevű integrált könyvtári rendszerről tartott workshopot, amelyen két új, tesztfázisban lévő szolgáltatást mutatott be az érdeklődők részére. Mindkét tervezett szolgáltatás az OSZK-ba beszolgáltatott kötelespéldányok elérését és tartalmi kereshetőségét szolgálja mind az olvasók, mind a könyvtári szakma számára. A workshop szakmai közönsége pozitívan fogadta mindkét szolgáltatás bemutatását.  

 

A konferencia programja