Kötetbemutató: Közép-bácskai települések néprajzi-helyrajzi leírása 1859–60-ból

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/04/13

Április 12-én speciális témájú szakkönyvet mutatott be könyvtárunk. Nebojszki László Közép-bácskai települések néprajzi-helyrajzi leírása 1859―60-ból című könyve az Argumentum Kiadóval társkiadásban, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jelent meg.

A kötet a 2017-ben megjelent Felső-bácskai települések néprajzi-helyrajzi leírása 1859–60-ból című kiadvány folytatása. A szerző maga is a bácskai térség szülötte, a kötet lapjaiból árad mindaz a szeretet, amellyel a szóban forgó települések helytörténete, művelődéstörténete megelevenedik az olvasó előtt.

A műsoros bemutatón Rózsa Dávid, a nemzeti könyvtár főigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd többek között Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, és Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője, családokért felelős parlamenti államtitkár mondta el gondolatait.

Rózsa Dávid kiemelte, hogy a hasonló, egy szakmához, de az átlag olvasóhoz is szóló könyvek megjelentetésére nagy szükségünk van; jelen töredezett világunkban fontosak a gyökerek, kellenek a kapaszkodók. A Bácskában élők „összetartó és egymást segítő emberek; méltán lehetnek büszkék a hagyományaikra”. Minden érdeklődőnek ajánljuk ezt a szép és tartalmas kötetet, amely a könyvtár boltjában megvásárolható. 

 

Részletek a kötet fülszövegéből: 

Gróf Johann Coronini-Cronberg, a Szerb Vajdaság és Temesi Bánság katonai és polgári kormányzója 1859. január 8-án kelt utasításában rendelte el az egyes témák helyi viszonyait jól ismerő vezetők és értelmiségiek közreműködésével a települések hely- és néprajzi leírását. Az egyes esetekben kismonográfiáknak tekinthető leírások 1872-ben a Temesváron alapított Délmagyarországi Történelmi és Régészeti Muzeum Társulathoz kerültek. A Zomborban 1883-ban létrejött Bács-Bodrog Vármegyei Történelmi Társulat tagjai az 1900-as évek elején kísérletet tettek a teljes anyag megszerzésére, azonban a temesvári kollégák szabályzatukra hivatkozva csak a helyben tanulmányozás lehetőségét ajánlották fel. A munkák jelenleg a romániai Temes Megyei Állami levéltárban vehetők kézbe, de az anyag mikrofilmen már az 1970-es évektől fellelhető a Vajdasági Levéltárban, és jelenleg már Budapesten is.

A Közép-Bácska településeiről készült munkák feldolgozása a 19. század közepére jellemző viszonyok vonatkozásában fontos adatokkal egészítik ki a korra és a tájra vonatkozó ismereteinket. Kiadványunk a szükséges kiegészítésekkel és tanulmányokkal ellátott, Temesváron tanulmányozott német nyelvű és magyarra fordított munkák mindkét nyelven történő közreadására vállalkozik Nebojszki László közreadásában és szerkesztésében.

Az életre keltett múltból kitűnik, hogy a Bácskában élők hozzájárultak Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez.

 

Közép-bácskai települések néprajzi-helyrajzi leírása 1859-60-ból. Írta: Nebojszki László OSZK – Argumentum Könyvkiadó, Budapest, 2022. ISBN ISBN 978-963-446-826-4 

Képek a bemutatóról