Különleges műtárgymásolatokat adtunk az egri vármúzeumnak

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/05/10

 

A „Vár állott, most…” című, hamarosan nyíló állandó kiállításhoz az OSZK négy műtárgymásolatot készített és adott át a Dobó István Vármúzeumnak a két intézmény együttműködésének részeként.

A középkori könyvek másolatait a nemzeti könyvtár képviseletében Mészáros Tamás, a Gyűjteménymegőrzési Főosztály vezetője és Horváth Diána, az Állományvédelmi és Restauráló Osztály vezetője nyújtotta át Novákné Mlakár Zsófia, a Dobó István Vármúzeum szakmai igazgatóhelyettese részére 2024. április 30-án.

 

Az Országos Széchényi Könyvtár fontos feladata, hogy a gyűjteményében őrzött műtárgyakat vagy azok művészi másolatait mint szellemi örökséget közreadja, ezért is jelentősek a kiemelt kulturális intézményekkel zajló szakmai együttműködések. A műtárgymásolatok elérhetővé tételével mindkét intézmény hozzájárul a nemzeti identitás értékeinek megőrzéséhez.

A „Vár állott, most…” kiállítás az európai történelem összefüggésrendszerén keresztül mutatja be az egri vár egyházi, kulturális, vallási, művészeti, katonai, életmódtörténeti tekintetben fontos eseményeit. A látogatók megismerhetik a vár életét meghatározó főpapok és katonák sorsán át a kor társadalmi-szellemi közegét. A tárlat az 1552-es hősi védelem mellett az egri püspöki székhely gazdasági, kulturális szerepét is bemutatja, de beszámol majd az oszmán megszállás éveiről is.

 

Az OSZK az alábbi – saját restaurátori és kötészeti műhelyében készített – műtárgymásolatokat biztosította a Dobó István Vármúzeum álladó kiállításához:
Debrecen-egervölgyi hitvallás (1562), RMK II. 85/1.
Nagylucsei Dóczi Orbán psalteriuma, OSZK, Cod. Lat. 369.
Dobszay: Liber Ordinarius Agriensis (1509), OSZK Régi Nyomtatványok Tára III.197.
Verancsics Antal egri püspök praefationaléja (1563), Egri Főegyházmegyei Könyvtár N.III.1.