Kulturális örökségmegőrzés és a gyengénlátók támogatása: kollégánk lisszaboni tapasztalatai

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/07/16

Radó Rita, a nemzeti könyvtár Kutatásszervezési Osztályának vezetője öt napot töltött az Erasmus-ösztöndíj keretében a Portugál Nemzeti Könyvtárban, Lisszabonban. 

A látogatás során betekintést nyert a Recovery and Resilience Plan (PRR) keretében zajló országos kulturális örökségmegőrzési program működésébe, valamint a vakok és gyengénlátók számára kialakított szolgáltatásokba.  

A 2022 és 2025 közötti időszakban megvalósuló PRR projekt célja, hogy biztosítsa a Portugál Nemzeti Könyvtár azon értékes dokumentumainak – különösen kéziratok, régi nyomtatványok és mikrofilmek – online és nyilvános hozzáférhetőségét, amelyek eddig csak helyben voltak elérhetőek. A projekt költségvetése 7,4 millió euró, amely a digitális képek előállításához, tárolásához és közzétételéhez szükséges számítógépes berendezések, szoftverek és egyéb speciális szolgáltatások beszerzésére szolgál.

Emellett a Portugál Nemzeti Könyvtár átfogó szolgáltatásokat biztosít a vakok és gyengénlátók, illetve olvasásban korlátozott képességekkel rendelkező felhasználók számára. A könyvtár első emeletén működő látássérültek olvasótermében a felhasználók hozzáférhetnek nyelvi és tematikus szótárakhoz, valamint Braille-írással írt portugál nyelvű és külföldi művekhez. Különlegességként itt található az ország egyetlen példánya a World Book Encyclopaedia című, 191 kötetből álló, Braille-írással írt enciklopédiából.  

Az 1969 óta működő szolgáltatás révén több mint 7000 Braille-írásos tétel, köztük 4000 zenemű és 1575 hangoskönyv került a gyűjteménybe.