Kutatók Éjszakája

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/09/14

 

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különféle tudományterületek titkaiba.

 

A nemzeti könyvtár 2023-ban is csatlakozik a rendezvényhez,
2023. szeptember 29-én, pénteken
az alábbi programokkal várjuk az érdeklődőket:

 

Széchényi-kód – a szabadulószoba

A programra regisztráció szükséges, jelentkezni az itt található felületen lehet.
Helyszín: VI. emelet, Corvina III. terem
Időpontok: 2023. szeptember 29., péntek

14.00–15.15
15.30–16.45
17.00–18.15
18.30–19.45

A Széchényi-kód szabadulószoba egyediségét az adja, hogy a Kézirattár, a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár, valamint a Történeti Fénykép- és Interjútár gyűjteményeiben őrzött dokumentumokból állítottuk össze. A játékosok a fiktív kerettörténetben valós forrásokkal találkoznak. Gróf Széchényi Viktor a feleségével várbeli lakásuk pincéjében vészelte át a budai Vár ostromát. Ez idő alatt, 1944. december 24. és 1945. február 26. között naplót vezetett, amely a Kézirattár gyűjteményében található. Ennek a naplónak a bejegyzéseivel találkoznak a résztvevők a játék közben. A szobában másolatban elhelyezett röplapok, szöveges és grafikai plakátok segítenek megteremteni a korhű hangulatot, ezen dokumentumok elsődleges célja a lakosság tájékoztatása és a propaganda széles körű terjesztése volt.
A játékot követő előadás során történelmi kontextusba helyezve mutatjuk be a dokumentumokat.

 

 

Hazai örökség európai összefüggésben
– könyvbemutató és pódiumbeszélgetés

Az esemény előzetes jelentkezés nélkül látogatható.
Helyszín: VI. emelet, díszterem
Időpont: 2023. szeptember 29., péntek 20.00–21.30

 

A pódiumbeszélgetés résztvevői: Földváry Miklós István (ELTE Vallástudományi Tanszék Liturgiatörténeti Kutatócsoport) és Szoliva Gábriel OFM (MTA ZTI Lendület Digitális Zenei Fragmentológia Kutatócsoport), valamint Nényei Sára és Csonka Szabina Babett (egyházzenész-karvezetők). A beszélgetést vezeti Sarbak Gábor (HUN-REN – OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport).

A zenei szemelvényeket a Szent Mihály Szkóla (Schola Cantorum Sancti Michaelis Archangeli) kamaraegyüttese szólaltatja meg, művészeti vezető: Nényei Sára.

További információk a rendezvényről itt olvashatók.


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!