Lonovics József élete és a reformkori Magyarország vallásügyei a középpontban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/08/21

A Wesley János Lelkészképző Főiskola folytatja könyvvitasorozatát, amelyen az MNMKK OSZK tudományos munkatársa, Bárány Zsófia legújabb művét, a „Lelke mélyén szabad röptű szellem – Lonovics József, egy magyar főpap a reformok világában” című könyvet tűzi napirendre. 

A könyv A magyar történelmi emlékek – értekezések sorozatban jelent meg ez évben, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Országos Széchényi Könyvtár közös kiadásában.  

 

A Wesley Egyház- és Vallásszociológiai Kutatóintézet által szervezett eseményre
a főiskola Kline termében kerül sor
2024. augusztus 28-án 14 órától.

 

A könyvbemutató és vita során a résztvevők betekintést nyerhetnek a reformkori magyar közélet vallási és társadalmi kérdéseibe Lonovics József csanádi püspök életén keresztül, akinek tevékenysége kulcsfontosságú volt a lelkiismereti és vallásszabadság hazai fejlődésében. 

Az eseményen Bárány Zsófia ismerteti könyvét, amelyet Fazekas Csaba, az Egyháztörténeti Szemle szerkesztője és elismert egyháztörténész értékel.

 

A vita online is követhető lesz a linken keresztül.

 

Bárány Zsófia a Lipták Dorottya Sajtótörténeti Kutatócsoport munkatársaként az egyháztörténészek fiatal nemzedékének egyik legaktívabb tagja, aki a 2010-es évek elején indult pályafutása alatt már több mint ötven publikációval gazdagította a tudományterületet. Munkái különösen azért figyelemre méltók, mert nemcsak egyháztörténészek, hanem egyházszociológusok és más társadalomtudósok számára is jelentőséggel bírnak. 

 

A könyvről részletesen:

Bárány Zsófia: „Lelke mélyén szabad röptű szellem” – Lonovics József, egy magyar főpap a reformok világában