A magánáhítat könyvei a középkor végén – kiállításmegnyitó

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/04/21

 

Őszentsége Ferenc pápa magyarországi látogatásának tiszteletére 2023. április 21-én az OSZK-ban „Uram, hallgasd meg én imádságomat…” A magánáhítat könyvei a középkor végén címmel kamarakiállítás nyílt.

A tárlat a késő középkori Magyar Királyságban és tágabb környezetében magánáhítat céljára használt latin és népnyelvű kézírásos és nyomtatott könyvek különböző típusait mutatja be. A kiállított hét kódex és egy nyomtatvány, valamint az ezeket kiegészítő, digitális eszközön hozzáférhető anyag segítségével bevezetjük a látogatót a késő középkori imakönyvek színes világába.

A kamarakiállítást a könyvtár egyik Corvina termének leválasztott részében rendeztük be, amelyben hangulatát és méretét tekintve mintegy magánkápolnában érezheti magát a belépő.

Rózsa Dávid főigazgató köszöntőjében elmondta, hogy „Ima közben úgy közeledünk Istenhez, hogy közben megtaláljuk önmagunkat, és megéljük a csendet.”

A kiállításmegnyitó díszvendége Erdő Péter bíboros volt, aki kiemelte, hogy „a kereszténység nem más, mint kinyilatkoztatás, személyes vallási meggyőződés. A most megnyíló kiállítás személyes spirituális tapasztalást dokumentál."

Sarbak Gábor, az ELKH–OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport vezetője, a kiállítás kurátora hangsúlyozta, hogy a részleteikben idézett, a falakon és a kijelzőn is megszemlélhető imaszövegek ma is változatlanul időszerűek; a nyílt szívű olvasót most is meg tudják szólítani.

 

Az időszaki kiállítás 2023. május 31-ig ingyenesen látogatható
a könyvtár nyitvatartási idejében,
keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

A kiállítás részletes leírása

Rózsa Dávid főigazgató köszöntő beszéde

Sarbak Gábor kurátor beszéde

Sarbak Gábor kurátor meghívója a kiállításra (video)