Magyar emigrációtörténeti kézikönyv – könyvbemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/02/28

 

2023. március 9-én 16 órakor mutatjuk be Nóvé Béla: Magyar emigrációtörténeti kézikönyv című kötetét, mely könyvtárunk kiadásában jelent meg. Az eseményre szeretettel várjuk az érdeklődőket!

A magyar emigrációtörténeti irodalomról – három évtizeddel a rendszerváltás után – máig nincs kritikai igényű, korszerű áttekintés, miként a nyugati magyar diaszpóra itthoni, külhoni forrásairól és kiadványairól sem készült átfogó adatbázis, alapos bibliográfia. Ez a műfajában kissé rendhagyó kézikönyv ezt a hármas hiányt próbálja, ha nem is pótolni, legalább enyhíteni azzal, hogy egy könyvbe foglalva kínál problémaérzékeny historiográfiai kalauzt és vele bő forrás- és irodalomjegyzéket kutatóknak és érdeklődőknek egyaránt.

Időpont: 2023. március 9., csütörtök 16 óra

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 516. terem (1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6., Budavári Palota "F" épület)

A megjelenteket köszönti Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója.

Bevezetőt mond Ablonczy Balázs történész, tudományos főmunkatárs, az ELKH–BTK Történettudományi Intézet Lendület–Trianon 100 Kutatócsoport vezetője.

A kötetről a szerzővel Scheibner Tamás történész, az ELKH–BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa beszélget.

Közreműködik: Nóvé Soma gitár, ének (Middlemist Red, Mordái Band).

 

Részlet a könyv szerzői előszavából:

„Mindez a jelenkor krónikásainak is sokféle töprengenivalót ad, szükségképp újragondolva mindazt, amit az ó- és az újhaza viszonyáról, az emigráns hullámok pull és push faktorairól, a diaszpóraközösségek életesélyeiről, az asszimilációról, a nyelv- és kultúraváltásról az előző nemzedékek példái nyomán tudunk – vagy eddig legalábbis tudni véltünk.”

 

Az Esemény a könyvtár Facebook-oldalán.

 

A kötet megvásárolható könyvesboltunkban.

 

A rendezvényen készült fényképek: