A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezetének szakmai napja Békéscsabán

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/02/20

 

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezetének békéscsabai szakmai napján, 2022. február 20-án elhangzott előadásában Rózsa Dávid, könyvtárunk főigazgatója többek között a könyvtárhasználati szokások közelmúltbeli változását emelte ki. A 2019-es és a 2022-es adatokat tekintve elmondható, hogy a pandémia következtében leginkább a gyermekek és a fiatalok körében csökkent a könyvtárhasználat. 

A digitalizálás és az online tartalomszolgáltatás terén a nemzeti könyvtár együttműködést kínál a közkönyvtáraknak, elsősorban a helyismereti-helytörténeti dokumentumok vonatkozásában. Mindez azért fontos, mert nagyobb igény mutatkozik a digitalizált dokumentumok szolgáltatására, mint pár évvel ezelőtt. A könyvtáros-továbbképzésben is igyekszik a helyi igényekhez alkalmazkodni a nemzeti könyvtár, akár kihelyezett képzések formájában.

A helyi televíziónak adott interjújában Rózsa Dávid kiemelte a könyvtárak, a szakképzett könyvtárosok megbízhatóságának és hitelességének, a jó minőségű információk kiválogatására való képességének fontosságát.

 

 

További képek az eseményről