A márianosztrai pálos kiállítás megújítása

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/01/17

 

2024. január 17-én Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek részvételével ünnepi szentmisével emlékeztek Esztergomi Boldog Özsébre, a Magyar Pálos Rend alapítójára a márianosztrai Magyarok Nagyasszonya Bazilikában, amelyet kiállításmegnyitó követett.

A Pálos rend történetéről szóló, most megújított kiállítás 2012-ben készült a nemzeti könyvtár közreműködésével. Rózsa Dávid főigazgató kiemelte: „A Magyar Pálos Rend rég kitünteti figyelmével a nemzeti könyvtárt, elismeri munkatársai szakmaiságát.” Az ünnepségen részt vett a kiállítás két kurátora, Sarbak Gábor és Sudár Annamária, az OSZK munkatársai, valamint Török Máté, a kiállítás arculattervezője. Beszédet mondott Puskás Róbert Antal pálos tartományfőnök.
Zárásként Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg a kiállítást.

 

Az OSZK több mint egy évtizede kötötte első, majd 2022 nyarán megújított együttműködési megállapodását a Magyar Pálos Renddel. Az újragondolt együttműködés aláírása fontos esemény volt az OSZK és a Magyar Pálos Rend történetében egyaránt, hiszen a nemzeti könyvtár átadta a rendnek az egy éven keresztül restaurált częstochowai kódexet.

 

További képek

Videó

 

Kapcsolódó tartalom:

Az OSZK-ban újult meg a magyar nyelvemléket is tartalmazó, Częstochowában őrzött latin nyelvű kódex