Megemlékezés Nagy László Lázár grafikusművész emléktáblájánál

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/09/13

 

Cegléden, a Városháza udvarán évente megemlékeznek a 2019-ben elhunyt Nagy László Lázár grafikusművész születésnapjáról. A ceglédi panteonban tartott eseményen kollégánk tartott ünnepi beszédet.  
2024. szeptember 10-én, Nagy László Lázár (1935–2019) grafikusművész születésének évfordulóján Cegléd Város Önkormányzata és a Tetz Alapfokú Művészeti Iskola közös szervezésében emlékünnepséget rendeztek a városháza udvarán található ceglédi panteonban, ahol a művész emléktáblája is helyet kapott. 


 

A rendezvényen Hegedűs Ágota, Cegléd alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd az ünnepi beszédet Vasné dr. Tóth Kornélia, az MNMKK OSZK tudományos munkatársa tartotta meg, aki nemcsak mélyen ismeri Nagy László Lázár munkásságát, de 2018-ban könyvet is írt a művész életéről és kisgrafikai tevékenységéről Nagy László Lázár kisgrafikai világa címmel, és több kiállításának megnyitása fűződik nevéhez. 

Beszédében Vasné dr. Tóth Kornélia kiemelte Nagy László Lázár sokoldalúságát, hiszen a grafika mellett festészettel, szobrászattal, éremkészítéssel is foglalkozott, valamint könyvillusztrációkat, okleveleket és karikatúrákat is készített. Mindezek ellenére legnagyobb szenvedélye az ex libris műfaja maradt, amelynek művelését 1966-tól több mint fél évszázadon át folytatta. Nagy László Lázár grafikái a világ számos gyűjteményében megtalálhatók; a művészhez „alkotásai, illetve a bennünk őrzött személyes történetek révén mindig visszatalálhatunk – az emlékezés sajátos szűrőjén keresztül” – mondta beszédében a kutató.  
Az ünnepség az emléktábla megkoszorúzásával ért véget. 

 

Az emlékbeszéd teljes szövege
a nemzeti könyvtár blogján olvasható.

A megemlékezésről beszámolt a Ceglédi Városi Televízió híradója,
megtekinthető 1.11–15.46 között.