Montenegró kultúráért felelős minisztere volt a vendégünk

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/05/23

 

Nagy megtiszteltetésünkre szolgált, hogy Pavle Goranovic, Montenegró kultúráért felelős minisztere két napos magyarországi látogatása során felkereste az Országos Széchényi Könyvtárat is. Tüske László főigazgató május 23-án fogadta a minisztert és kíséretét, röviden bemutatva az intézmény történetét, kulturális jelentőségét, különös tekintettel a jelen fő tevékenységi köreire, valamint a klasszikus könyvtári funkció mellett nagy szerephez jutó kiállítások, konferenciák szervezésére, illetve az OSZK kiadói tevékenységére.
Goranovic miniszter hangsúlyozta a két ország közti történelmi-kulturális párhuzamokat. Kiemelve a könyvnyomtatás megjelenését elmondta, hogy a korábbi főváros, Cetinje adott otthont az első állami nyomdának, s 1494-ből származik az első, cirill betűs nyomtatott kiadvány. Az 1473-as, Budán nyomtatott Chronica Hungarorummal vont párhuzam kapcsán felmerült egy közös kiállítás terve is, mely a két nemzeti könyvtár közötti – a közeljövőben aláírandó – együttműködési megállapodás keretein belül valósul meg. A további együttműködés kiterjed a digitalizálás és a könyvtármodernizáció terén folytatott tapasztalatcserére is.

A főigazgatóval folytatott megbeszélést követően – gyűjteményeik válogatott kincseivel – bemutatkozott a Régi Nyomtatványok Tára, a Kézirattár és a Térképtár, az Apponyi-teremben.
Látogatása során Pavle Goranovic a könyvnyomtatás elterjedésének 500. évfordulójára készült, vallásos szövegeket tartalmazó hasonmáskiadványt ajándékozott az Országos Széchényi Könyvtárnak, melyet Tüske László főigazgató könyvtárunk néhány reprezentatív kiadványával viszonzott.

Fényképes beszámoló az Indafotón