Munkatársunk Chicagóban képviselte a szakmát

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/05/31

 

A könyvtári katalogizálás új keretrendszerét, az RDA-t (Resource Description and Access = Forrásleírás és -hozzáférés) a felhasználói igények és a korszerű technológiák sugallta megközelítések szem előtt tartásával hozták létre az Egyesült Államokban, és ma már számos országban alkalmazzák vagy tervezik a bevezetését.

Az RDA fejlesztését irányító szervezet (RDA Steering Committee, RSC) negyedévente tartja ülését, a legutóbbira 2023. május 16-a és 19-e között került sor Chicagóban, az Amerikai Könyvtári Szövetség (American Library Association, ALA) központjában.

A tanácskozásra kollégánk is hivatalos volt. Dancs Szabolcs jelenleg két pozíciót is betölt az RSC-ben, egyrészt ő felel az egyes fordítói munkacsoportokkal való kapcsolattartásért, másrészt az európai kontinenst képviselő kolléga helyettese.

A megbeszéléseken szó volt többek között az RDA nemzetközivé tételéhez elvégzendő feladatokról, de konkrét fejlesztési javaslatok is szóba kerültek. A nemzeti könyvtár ilyen szintű képviselete nem csupán az RDA hazai átültetése, illetve oktatása során jól hasznosítható információk begyűjtése szempontjából fontos, hanem a nemzeti szakmai érdekek, nyelv- vagy kultúraspecifikus megközelítések közvetítése miatt is.

Az RDA jelentőségéről munkatársunk blogbejegyzésében olvashat bővebben.

 

Kapcsolódó tartalom:
RDA-HU munkacsoport