Munkatársunk részvétele a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Pest Megyei Könyvtárosok Szervezetének műhelynapján

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/11/15

 

2023. november 8-án tartotta a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Pest Megyei Könyvtárosok Szervezete (PEMEKSZ) a gyermekkönyvtáros-műhelynapot. A 2007 óta rendszeresen megtartott találkozókon a megye gyermekkönyvtárosai mutatják be saját könyvtáruk jógyakorlatait, valamint külső előadók segítségével tájékozódnak a terület újdonságairól.

A szakmai nap harmadik programjaként tartott workshopot Bajnok Tamara, az OSZK Könyvtári Intézetének osztályvezetője Gyermekkönyvtár-modell-tervezés címmel. A műhelymunka során a résztvevők három munkacsoportban terveztek IKT-eszköz-használat oktatására alkalmas modern gyermekkönyvtári teret, orientációs és pályaválasztást elősegítő elektronikus felületet felső tagozatosok számára, valamint egy online olvasásösztönző pontgyűjtő játékot.

A résztvevők a szakmai megoldásokkal kapcsolatos ötletelések mellett elsajátították a minőségmenedzsment egy alapvető eszközét, a PDCA- szemlélet (Plan-Do-Check-Act) tervezési fázisát is. Az előadó kiemelte, ha a könyvtárnak sikerül a PDCA-szemléletet beépítenie a mindennapi gyakorlatába, akkor lényegesen hatékonyabb és egyszerűbb lesz az új szolgáltatások bevezetése, a működés eredményességének visszamérése és a szolgáltatások fejlesztéséhez szükséges beavatkozások végrehajtása.