Múzeumok Éjszakája az Országos Széchényi Könyvtárban 2012 - Sajtóanyag

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/06/11

Fűszerezd velünk az éjszakád!
Keleti ínyencségek a nemzeti könyvtárban: könyv, kép, zene, színház, térkép, gasztronómia…

Ebben az évben az Országos Széchényi Könyvtár olyan különlegességeket kínál, amelyekbe „belekóstolva”, a varázslatos Kelet világába éppúgy elkalandozhat a látogató, mint a herendi porcelánok csodálatos birodalmába, vagy éppen az irodalom teremtette valóságba. Az éjszakát Mautner Zsófia, a Chili és vanília szerzőjének előadása fűszerezi.

 

ELŐADÁSOK, KONCERTEK

Aperitif

Fél négykor kezdjük az „éjszakázást” a KönyvTÁRlat törzsközönségével: a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott irodalmi-kultúrtörténeti program témája a Közel(hozott)-Kelet, vendégek Simon Róbert Korán-fordító, Tüske László egyetemi adjunktus és Fodor Sándor professzor. Ezt követi a Canlar Együttes autentikus török zenei műsora, majd az „Angyalok a kocsmában” című táncjátékból Somi Panni és társulata mutat be részleteket.

Az est sava-borsa

Fél hétre érkezik Mautner Zsófia, aki a fűszerek világába kalauzolja az érdeklődőket. Fél kilenctől tízig a Nílus Gyöngyei hastánccsoport tart bemutatót, amely után az együttes tagjai az érdeklődőknek megtanítják ennek a különleges táncnak az alapjait.

A ház specialitása

Fiatal, dinamikus színész- és képzőművész hallgatók csoportjának interaktív színházi performanszával várjuk a nagy olvasótermek előtti térben a vállalkozó kedvű látogatókat, akik maguk is részesévé válnak az „előadásnak”: az olvasás teremtette, képzelet szülte alakok az olvasók, azaz a résztvevők segítségével elevenednek meg. Ezeknek az alakoknak útjait, életét követhetik nyomon azok, akik bekapcsolódnak a játékba. Rejtett átjárók tárulnak fel például regényhősök vidéki dácsái és Petőfi Sándor gyermekkori élményei, általános iskolai kötelező olvasmányok és aktuális újsághírek között…

 

KIÁLLÍTÁSOK EGÉSZ ÉJJEL

Csak ínyenceknek 

Páratlan párosítás: Ragyogás – Porcelán- és könyvritkaságok. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel közös nagykiállításunkon királyi és főúri készletek, egyedi mesterművek, ritka könyvek láthatók. Megtekinthető többek között a Képes Krónika nemesmásolata és a mű ihlette díszváza, a Szent Korona és Klapka kardja porcelánból, gyönyörű tükörtermünk, Vilmos herceg és Kate Middleton esküvői készlete…

Öt vadonatúj kiállítással készülünk erre az éjszakára. Kiválogattuk és bemutatjuk

  • az „Ezeregyéjszaka” című mesegyűjtemény néhány európai és magyar fordítását,
  • Libay Károly Lajos, 19. századi festő Egyiptomot és Szíriát ábrázoló litográfiáit,
  • gróf Széchényi Ferenc térképgyűjteményéből többek között a fűszerekben gazdag távoli Keletre vezető hajóútvonalak térképeit, melyek egy része tán maga is megjárta e hatalmas távolságokat a merész kapitányok sokárbocos vitorlásain…
  • Kéziratok, metszetek, könyvek segítségével bemutatjuk a 16. század legnagyobb felfedezését. – Az Isteni Augustus Ankarában című, a nagy császár tetteit megörökítő, történelemformáló feliratot magyar diplomaták által vezetett delegáció találta meg.
  • A Színháztörténeti Tár a Zeneműtárral közös kiállításán híres keleti témájú operákkal ismerkedhetnek a látogatók: Szöktetés a szerájból, Varázsfuvola, Nabucco, Aida…

Megtekinthetők korábban megnyílt időszaki kiállításaink is: A kisgrafika nagymestere, Csiby Mihály (Ex librisek, alkalmi grafikák); Szabó Zoltán kiállítás; Titanic emlékkiállítás.

 

VIDD HAZA AZ ÉLMÉNYT

A’ la carte

Melyik nő ne szeretne egy herendi rózsát a körmére? Pillangót a vállára?

Különleges lehetőség: ezen az éjszakán herendi felsőmester érkezik hozzánk, a szerencsések ilyen különleges dísszel ékesen kapcsolódhatnak be a könyvtár többi programjába. A férfiak addig a Térképtár munkatársai segítségével kipróbálhatják a régi korok legfontosabb földrajzi helymeghatározási műszereit. A Zeneműtárban különböző korcsoportok számára állítottunk össze a keleti repertoár által inspirált zeneműveket, a Színháztörténeti Tárban kvízjátékokkal, papírkézműves foglalkozással tehetik próbára ügyességüket a látogatók.

A gyerekek a herendi kiállításhoz kapcsolódóan múzeumpedagógusunk segítségével kipróbálhatják a rózsaformázást, színezhetnek gyönyörű könyvjelzőt, de választhatják „Varázsszőnyegen„– kézműves utazás a papírvirágtól a könyvig” című programunkat is. Restaurátoraink segítségével készíthetnek, díszíthetnek kis könyveket, füzeteket színes és márványozott papírokból, és amíg a nagyobbak ezzel foglalatoskodnak, a kicsik a közelükben „ezeregyéjszakás” képeket színezhetnek.

Egész éjjel különleges fűszerek vásárolhatók a Fűszerésztől, a büfében keleti finomságok, ajándékboltunkban pedig herendi porcelánok, könyvek, különleges ajándéktárgyak mellett ezen az éjszakán egyes kiadványaink fél áron kaphatók.

 

KÖZKÍVÁNATRA

A kulisszák mögött

Idén is elmaradhatatlan a raktárlátogatás, illetve a nagy könyvtári körséták, amelyekre a helyszínen lehet jelentkezni. Olvasóinknak azzal is kedveskedünk, hogy aki nálunk vásárolja meg belépőjegyét, fél áron iratkozhat be a könyvtárba!

További információk:

 www.oszk.hu, facebook.com/nemzetikonyvtar, twitter.com/nemzetikonyvtár, pr@oszk.hu
Tel.:06 1 224-3845, 487-86-52; a rendezvény napján a helyszínen.

Letölthető fotók.