A Múzeumok Éjszakája 2014-ben

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/07/01

Idén az Őrzők Éjszakája – a könyv elpusztíthatatlan összefoglaló címet adtuk programjainknak, mivel a betű és a lélek törékenységét, illetve az általuk hordozott értékek megmentését, megmenekülését mutattuk be.

Erre az éjszakára készült, kiemelt kiállításunkon – legféltettebb ritkaságaink szakértő bemutatásával – a Kézirattár kutatói a Kürenbergi lovag 12. századi verseitől Babits könyvtárszobájának fényéig kalauzolták a látogatókat.

Több, mint húszféle programunkon megtekinthették a látogatók a legelső magyar verset, az Ómagyar Mária-siralmat aminek  őrzőkódexét, a Leuveni-kódexeket 60  évvel ezelőtt körbebombáztak, a corvinát, amit a közönség még soha nem láthatott, az 1944-ben betiltott, bezúzásra ítélt könyveket. A restaurátorok bemutatták,  milyen volt és milyen lett egy-egy égett, tépett, penészes mű, s különlegesség volt az orvosok által már egyszer felhasznált röntgenfóliára készített hangfelvétel is, amelyen látni lehet az emberi gerincet, ugyanakkor meghallgatható általa Bartók Béla zongorajátéka is.

Hatkor az Oroszlános udvarra néző erkélyünkön koncerttel kezdtünk, fél nyolckor Al Ghaui Hesna újságíró és Fábián Évi fotóművész beszélgetett a pillanat megőrzéséről nagy érdeklődéstől övezve, 22 órakor Huzella Péter és Mácsai Pál teltházas, felemelő és magával ragadó Villon-estje koronázta meg a programot, éjfélkor pedig a Chameleon Jazz Band játszott elfeledett dalokat.

Több játékot is hirdettünk éjféli nyereményekkel: „451 Fahrenheit- (Ne) játssz a tűzzel! – Mentsd a menthetőt!" című „könyvmentő akciónkat” a Facebookon indítottuk, majd az éjszaka során helyben is lehetett szavazni. Könyvtárunk Facebook-oldalán 98 műre érkezett mintegy 700 szavazat, a helyi játékon is mintegy 300-an írták fel a falra kedvenc könyvük címét. A már klasszikussá lett művektől (Biblia, József Attila versei, Bűn és bűnhődés, Száz év magány, Orwell 1984) a könnyedebb, szórakoztatóbb művekig (A Gyűrűk Ura, Narnia krónikái) az ifjúsági olvasmányokig (A kis herceg, Pál utcai fiúk, Micimackó) számos  cím került fel a négy hatalmas papírra – az eredetileg két falnyi felület hamar betelt, amit már az est folyamán duplájára kellett bővíteni.

Az olvasók által legtöbbször megnevezett művek listája:
1. Biblia
2. József Attila összes versei
3. Gabriel García Márquez: Száz év magány
4. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
5. George Orwell: 1984
6-7. Radnóti Miklós összes műve
6-7. J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
8. 777 magyar népmese
9. Mihail Bulgakov: Mester és Margarita
10. Szerb Antal: Utas és holdvilág
11–12. William Shakespeare összes, Madách Imre: Az ember tragédiája
13. Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
14. Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő
15. A. A. Milne: Micimackó
16. Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

A tíz szerencsés játékoson kívül a legtöbb szavazatot kapott műveket is „megjutalmaztuk”, kis emléklappal, amelyen a következő szöveg áll: Ez a mű a 2014-es Múzeumok Éjszakáján az Országos Széchényi Könyvtár "451Fahrenheit – (Ne) játssz a tűzzel!" könyvmentő játékában a legtöbb szavazatot kapta. – a művek visszakerülnek a raktárba, és remélhetőleg legalább további 212 éven keresztül hordozzák az idei játék emlékét.
Nagyon népszerű volt a „Játék egy mondatban – 10 mondat 10 regényből” verseny is, sokan adtak le jó megfejtést, a tíz nyertes pedig éjfélkor vehette át féléves olvasójegyét.

Idén is volt könyvaukció. A két árverésen a 103 tételből 97 kelt el. A legkedveltebbek továbbra is a térképek, plakátok, gyerekeknek szóló művek voltak, valamint a  szabadkőműves témájú dokumentumok. A könyvárverések világában ismert gyűjtők közül is részt vettek néhányan. A befolyt összeget retrospektív gyarapításra fordítjuk, tehát árveréseken fogjuk mi is „elverni”.

Kínáltunk még látványdigitalizálást, könyvgyűjtők bolondéráit, megmentett kottákat, Tolnay Klári-emlékeket, a dicsőség és a pusztulás helyszíneit a Térképtárban, kipróbálhattuk a retro-kiállításban, mennyire csalóka az emlékezet, s begyakorolhattuk a vonalvezetést a divattárlat segítségével, s fotót készíthettünk magunkról Babits lámpaernyője alatt.

Különösen nagy népszerűségnek örvendtek azok a programjaink, amelyekre az év folyamán más alkalommal csak nagyon ritkán kerül sor: a könyvtári és raktári körsétákra pillanatok alatt elfogytak a sorszámok. Nem pihenhettek a restaurátorok sem, megállás nélkül tanították az érdeklődő felnőtteket és gyerekeket könyvet kötni, papírvirágot hajtogatni, de mindig zsúfolt volt a Térképtár is, ahol kicsik-nagyok rengeteg földgömböt készítettek.

Gondoskodtunk arról is, hogy megpihenhessenek és finomságokat fogyaszthassanak vendégeink – épületünk teraszán, a csillagos ég alatt – és közöttünk járt Gutenberg is, mint élő jelmezfantázia…

Június 21-én több, mint 4000 látogató fordult meg nálunk, hogy bepillantson az ŐRZŐK titkaiba – csodás éjszaka volt!

Fényképes beszámoló a nemzeti könyvtár Indafotó oldalán.