Nagydoktori védés könyvtárunkban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/09/20

 

Különleges ünnep részese volt 2023. szeptember 13-án a nemzeti könyvtár. Az OSZK Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoportjának vezetője, dr. Kasza Péter tartotta akadémiai nagydoktori védését könyvtárunk dísztermében. A dolgozat címe: Magyar történelem Bécsből nézve. Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve.

Kasza Péter 2016 óta foglalkozik intenzíven a témával, amelynek kiindulópontja egy sikeres kutatási pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal jóvoltából, Buda oppugnata – Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve címmel. A pályázat egyik pillére egy forráskiadás összeállítása volt, amely Buda (és Pest) 1540–1542. évi ostromainak kortárs forrásait kívánta közreadni jegyzetelt magyar fordításban. 

A szerző szerint fontos hozadéka a kutatásnak és a dolgozatnak is, hogy Laziust és általában véve a Habsburg-udvari történetírást remélhetőleg sikerült valamelyest rehabilitálni és beemelni az irodalmi, historiográfiai kánonba.

 

A dolgozat opponensei Balázs Mihály és Szabó András, az MTA doktorai, valamint Bene Sándor, az irodalomtudomány kandidátusa voltak. A bizottság elnöke Kecskeméti Gábor, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgatója volt. 

Szívből gratulálunk legújabb nagydoktorunknak!