A nemzeti könyvtár a 24. Networkshopon

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/04/08

Az Országos Széchényi Könyvtár a Networkshopon (Sárospatak, 2015. március 31 – április 2.)

A NIIF Program keretében a hálózatokkal és hálózati alkalmazásokkal kapcsolatos idei háromnapos „Networkshop” konferencián az OSZK tíz munkatársa nyolc előadást tartott a „Tartalomszolgáltatások, könyvtárak, levéltárak, múzeumok” szekcióban, valamint további hat előadással jelentkeztünk más témákban. Az OSZK helyzetének bemutatásától indulva az új és megújuló szolgáltatásokon keresztül eljutottunk a nemzetközi trendekig, az uniós szinten zajló együttműködésekig.

A konferencia mintegy 350 résztvevője összesen 100 előadást hallhatott a plenáris üléseken és a hat szekcióban.

Dr. Tüske László, a nemzeti könyvtár főigazgatója vázolta az intézmény jelenlegi helyzetét, kitért néhány fontos problémára, majd előrevetítette a fejlesztési irányokat, melyek révén az OSZK ismét szeretné megerősíteni a könyvtári rendszerben betöltött vezető, irányító szerepét, külön kiemelve az ELDORADO néven ismert projektet.

Dancs Szabolcs projektigazgató „Az információ digitális újrahasznosulása és a jogtisztázás egy európai modellje" címmel beszélt az ELDORADO projekt működését befolyásoló környezeti tényezőkről.

Dr. Amberg Eszter és Zawiasa Róbert ÁronA szerzői jogi infrastruktúra-szolgáltatás az ELDORADO rendszerében” címmel beszéltek a jogtisztázásról, illetve „éles környezetben” is bemutatták a szerzői jogi vizsgálat egyes lépéseit.

Bánkeszi Katalin, a Könyvtári Intézet igazgatója és Sinka Róbert, a Monguz Kft. e-learning szakértője „ELDORADO tananyagok – oktatási programok adminisztrátoroknak és felhasználóknak” címmel közös előadásban mutatták be a készülő Felhasználói kézikönyv, az online oktatóanyagok, valamint a helyzetfüggő súgó kialakításának és összehangolásának koncepcióját.

Győrffy Szabolcs, a Digitalizáló Műhely vezetője „Az út az ELDORADO-ba – digitális tartalmak továbbélése az új rendszerben” címmel szintén az új központi rendszerről beszélt, pontosabban annak egy olyan szolgáltatásáról, amely egyrészt a digitális tár gyarapítását szolgáló eszköz, másrészt a könyvtárak által igénybe vehető szolgáltatás a helyi digitalizálás lebonyolítására a központi rendszer munkafolyamat-kezelő eszközeinek segítségével.

Kazsoki Gábor, az OSZK osztályvezetője a nagytömegű adattárolás sajátos problémáira hívta fel a figyelmet.

Lendvay Miklós, az E-szolgáltatási Igazgatóság vezetője „OSZK – az országos szolgáltatások könyvtára” című előadásában stratégiai kérdésekre utalt, amikor a nemzeti könyvtárról mint az országos szolgáltatások létrehozójáról és üzemeltetőjéről beszélve az együttműködés és a hosszú távú gondolkodás fontosságát hangsúlyozta. A hatékony működés egyik feltételeként az egységes szemlélettel átalakított informatikai rendszert nevezte meg.

Garamvölgyi László informatikus munkatársunk a Könyvtári Intézet három korábbi adatbázisának megújításáról és összehangolásáról beszélt. Az „újratervezett” keresőfelület alatt található a korábbi Nyilvános Könyvtárak jegyzéke és Adatbázisa, valamint a MINERVA információs adatbázis, továbbá a statisztikai adatok is integráltan jelennek meg a találati halmazokban.

Dr. Tóth Máté, a Könyvtári Intézet munkatársa „A digitalizálás trendjei az Európai Unióban" címmel foglalta össze a könyvtári digitalizálás egységes szemléletének fejlesztésére irányuló uniós törekvéseket.

Ungváry Rudolf is az Országos Széchényi Könyvtár színeiben tartott előadást „A magyar földrajzi névtér neveinek fajtái” címmel (tanulmány, diavetítés).

Moldován István osztályvezető „Együttműködés az online közösségekkel a közgyűjteményekben" címmel arról beszélt, hogy egyre elfogadottabb a közgyűjteményekben a közösség bevonása a tárolt és közvetített információk bővítése terén.

Az előbb említett előadás témájához kapcsolódva Maczelka Árpád munkatársunk „Az OSZK szerepe a Civic Epistemologies projektben" címmel beszélt egy hasonló témával foglalkozó uniós projektben való részvételünkről.

Moldován István egy másik témában is szót kért: „Nyílt és kapcsolt adatok a MEK-ben" címmel mutatta be a jól ismert és sokak által használt szolgáltatás nyitott szemléletű fejlesztését.

Maróthy Szilvia egy új megközelítésű szolgáltatási koncepciót ismertetett DiFi a Széchényi Könyvtár digitalizálási tevékenységében címmel. A digitális filológiával foglalkozó csoport a jövőben az irodalmi szövegek feldolgozásával az információk új minőségét állítaná elő a nemzeti könyvtárban.