A nemzeti könyvtár második irodalmi gasztronómiai estje

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/10/20

 

Az esemény a háromalkalmas gasztroprogram-sorozat második állomása volt a Magyar Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeumban.

Az est vendégeinek Saly Noémi Podmaniczky-, Budapestért és Ráday Mihály-díjas művelődéstörténész és Török Róbert, a múzeum igazgatója tartott előadást Vendéget látni, vendégnek lenni címmel. Szó esett vágyvezérelt ételleírásokról, a mögöttük rejlő valóságról, nagy velős csontokról és lyukas lábosokról, pájsliról és csülökkel készült „magyar sóletről”, ételek és életek jelképes összefonódásáról és az evés pszichoanalitikai mélységeiről. Az asztaltársaság a nemzeti könyvtár gyűjteményéből válogatott dokumentumokat tekinthetett meg a rendezvény ideje alatt. 

A nemzeti könyvtár célja, hogy új programsorozatával a gasztronómia és az irodalom összefüggésrendszerében láttassa az olvasás szerepét, miközben ábrázolja gyűjteményi sokszínűségét is. A vacsorán azok vehettek részt, akik október 12-ig beküldték az Esszencia című állandó kiállításunkhoz kapcsolódó kvíz megoldását. Az esemény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 programsorozat részeként valósult meg.