Okos városokban okos könyvtárak

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/10/24

 

A 2019/2020-as évadban Határtalan könyvtár összefoglaló címmel jelentkezik a Könyvtári Intézet K2 továbbképzési sorozata. A 10. évébe lépő rendezvényen ezúttal is a megszokott innovatív tartalommal, ám megújult koncepcióval várjuk az érdeklődőket. Szeretnénk még több lehetőséget biztosítani a témák továbbgondolására, a gyakorlati alkalmazási lehetőségek közös keresésére, ezért az előadások után workshoppal várjuk az érdeklődőket.

OKOS VÁROSOKBAN OKOS KÖNYVTÁRAK

A 2019. november 5-én, 10 órától kezdődő első továbbképzési napunkon a nemzetközi szakirodalomban egyre gyakrabban előforduló okos városokat és a könyvtárak bennük betöltött lehetséges szerepét vizsgáljuk.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Díszterem (1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6., 6. emelet)

PROGRAM:

9:30–10:00: Regisztráció

10:00–10:15: Köszöntő: Fehér Miklós, igazgató (Könyvtári Intézet)

10:15–11:00: Rab Judit, osztályvezető (Lechner Tudásközpont): Okos városok – aktuális helyzetkép
Mi az okos város? A hazai fejlesztéspolitika hivatalos definíciója szerint az a település, amely a természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, valamint a települési szolgáltatások minőségét és gazdasági hatékonyságát korszerű és innovatív információtechnológiák alkalmazásával, fenntartható módon, a lakosság fokozott bevonásával fejleszti. A fejlesztések a Boyed-Cohen féle hat alrendszer – környezet, életkörülmények, emberek, mobilitás, gazdaság és kormányzás – köré csoportosíthatók, mely alrendszerek kevésbé ágazati, mint inkább felhasználó/lakossági oldalról közelítik a települést. Maga a módszertan erősen épít a participáció folyamatára és a helyi kezdeményezésekre, akár top-down (Szingapúr, Dél-Korea) akár bottom-up (Amszterdam) típusú fejlesztési modellről beszélünk. A fejlesztések hosszú távú sikere erősen függ a projektek integráltságától, valamint a IKT rendszerek esetében a felhasználó lakosság és helyi vállalkozások digitális készségeitől.

11:00–11:20: Kovácsné Koreny Ágnes, főigazgató-helyettes (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár): Okos könyvtárakkal az okos közösségekért
Az „okos város” eredetileg a digitális technológiák fejlődéséhez és az azok segítségével kifejleszthető, hatékony közszolgáltatásokon alapuló települések kialakításához kapcsolódott. Mára olyan intézkedések, fejlesztések gyűjtőfogalmává vált a kifejezés, amelyek a városok, a városi életkörülmények és a városokban élők közérzetének, életminőségének javítását célozzák meg. Az okos város programok egyik stratégiai kulcsterülete lett az okos életvitel témaköre, s sarkalatos céllá vált a városok élhetőségének megőrzése és fejlesztése, az életkörülmények és az életminőség javítása – mind-mind olyan terület, amelyhez működésükkel, szolgáltatásaikkal és programjaikkal a közösségvezérelt alapon működő települési könyvtárak hozzá tudnak járulni.

11:20–11:35 Szünet

11:35–13:00: Workshop
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációra 2019. október 31-ig, az alábbi linken van lehetőség

A K2-es továbbképzési sorozat 2019/2020-as ünnepi évadját a megújulás mellett egy izgalmas lehetőséggel is szeretnénk még vonzóbbá tenni. A legalább három továbbképzési napon résztvevők jutalomban részesülnek!

A mellékletben található hivatalos meghívón találhatják a Könyvtártudományi Szakkönyvtár által, a programhoz készített bibliográfiát is.

A továbbképzési sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!


Az esemény képekben