Olvasó családok – Petőfi Kulturális Program

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/10/04

 

A nemzeti könyvtár országjáró nagykövetei szeptemberben elindultak idei második félévi útjaikra. 

Sudár Annamária kolléganőnk két helyen, a Veszprém vármegyei Kemeneshőgyészen és a Pest vármegyei Nagykőrösön járt „…mindannyiunk atyja” – Arany János tanár úr című előadásával.
Kemeneshőgyész most kapcsolódott be a Petőfi-programba. A nemrég felújított Radó-kastély első eseményeként szeptember 28-án tartották a Szent Mihály napját köszöntő rendezvényt, amely Kovács Tamás polgármester beszédével kezdődött. A terembe 20-25 főt vártak, de a program több érdeklődőt vonzott. A 70 perces előadáson néhány diák mellett inkább az idősebb generáció tagjai vettek részt. A hagyományteremtő célú szombati rendezvény irodalmi része nem várt sikert aratott, az előadó és a polgármester is remek visszajelzéseket kapott. 

 

Nagykőrösön, Arany János városában – ahol a költő az 1850-es évtizedben magyart és latint tanított – a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény meghívására mintegy kilencven hetedikes diák és néhány felnőtt hallgatta végig odaadó figyelemmel a költőről szóló rendhagyó magyarórát. A diákok számára adaptált, képekkel, fejből elmondott versekkel és egyéb részletekkel illusztrált, 50 perces előadás felkeltette a gimnáziumi tanárok és az Arany János Társaság vezetőjének a kíváncsiságát is, akik jelezték elképzelésüket, miszerint 2025 tavaszán meghívnák az előadót ugyanebben a témában egy diákoknak szóló rendhagyó magyarórára és egy felnőtteknek meghirdetett önálló estre (további képek).

 

Petőfi Sándor neve minden magyar szívét megdobogtatja, és bár mindenki ismerni véli a költőt és verseit, a nemzeti könyvtár tudományos kutatója, aki a 19–20. századi magyar kultúrtörténet forrásaival, irodalmával foglalkozik, rengeteg olyan tény birtokában van, amely nem feltétlenül ismert. Lipthay Endre kollégánk Nagyrédén járt, Heves vármegyében, ahol a „rejtőző” Petőfiről mesélt: ez alkalommal nem a költő, hanem az ember került előtérbe. Az interaktív, vetített képes előadásban fény derült Petőfi Sándor életének és költészetének azon rejtve maradt mozzanataira, amelyek szorosan kapcsolódnak a nagy költő nagyszerű verseihez. „Több korosztály számára is érdekes új információkat kaptunk, élvezetes előadás volt” – nyilatkoztak a helyi szervezők (további képek).

 

Ebben a félévben is számos helyre várják a verséneklőket is, azaz Török Máté Kossuth-díjas előadóművészt és aktuális vendégét a Versénekmondó című, 2023-ban az OSZK és a Hagyományok Háza közös kiadásában megjelent könyv zenés bemutatójára. Első alkalommal Győr-Moson-Sopron vármegyébe, Agyagosszergénybe utaztak, a Közi Horváth József Katolikus Népfőiskola Olvasóegylete meghívására a helyi irodalmi fesztivál fellépőiként. A kötetben szereplő, Török Máté által meginterjúvolt énekmondók és verséneklők közül ezúttal Tolcsvay Béla volt a program vendége, akinek életútját tartalmas és mély beszélgetésben ismerhették meg a résztvevők. Nagy sikere volt az előadásnak, kifejezetten igény van az ilyen programokra – jelezték a házigazdák (további képek).

 

 

A Petőfi Kulturális Program Magyarország Kormánya támogatásával,
a Kultúrstratégiai intézmények együttműködésében,
a Nemzeti Művelődési Intézet koordinációjával valósul meg.