Oxford English Dictionary

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/01/29

Könyvtárunkban 2024. április 3-ig online hozzáférhető az Oxford English Dictionary (OED), melyet széles körben az angol nyelv egyik legtekintélyesebb szótárának tekintenek. 

 

Oxford English Dictionary (OED)
Az OED felülmúlhatatlan kalauz az angol nyelvterület tanulmányozásához, mintegy 500 000 szó történetét, jelentőségét és használatát mutatja be. Az OED egy több mint 1000 évre visszatekintő történelmi szótár, mely a szavak jelenkori jelentése mellett bemutatja az egyes szavak történetét, akár a 11. századig visszamenően. Ehhez mintegy 3,5 millió szép- és szakirodalomból, film- és dalszövegből, valamint közösségimédia-bejegyzésből vett idézetet használ fel.
Az OED több mint 150 éve született vállalkozás. Napjainkban folyamatban van a szótár első teljes átdolgozása. A frissítéseket rendszeresen felülvizsgálják, és kiterjesztik az OED adatbázisát, ezzel az a céljuk, hogy az olvasónak minden frissítést követően finoman alakulhasson az angol nyelvről alkotott elképzelése.

 

Az adatbázis a próbahozzáférés ideje alatt (2024. április 3-ig) beiratkozott olvasóink számára EduID-val távolról is elérhető.

Belépés távolról (EduID azonosítás):  
Azonosító: az OSZK-s olvasójegy száma a betűjel nélkül (pl.: 226677).
Jelszó: a születési év, hónap, nap, az egyes elemek között ponttal, de a végén pont nélkül (pl.: 1999.09.09).
Útmutató

Kérjük, kérdés esetén lépjenek kapcsolatba az Olvasószolgálati és Tájékoztatási Főosztály munkatársaival az inform@oszk.hu e-mail-címen keresztül!

 

Kapcsolódó tartalom:

Az idén huszonhat adatbázishoz kínálunk hozzáférést az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Programban.
Az adatbázisok listája itt érhető el.