Padányi Biró Márton könyvtára – könyvbemutató, Zirc

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/03/01

 

Tisztelettel várjuk az érdeklődőket Németh Gábor, az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár igazgatójának könyvbemutatójára.

Időpont: 2023. március 4., szombat 17 óra

Helyszín: Ciszterci Műemlékkönyvtár (Zirc, Rákóczi tér 1.)

A szerzővel dr. Vida Beáta beszélget.

 

 

Németh Gábor Padányi Biró Márton könyvtára című munkája a Kalligram Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ gondozásában jelent meg. A szerző több mint húsz éve foglalkozik könyv- és könyvtártörténettel, munkái közül kiemelkedik a Padányi Biró Márton bibliotékáját bemutató, tavaly napvilágot látó kötet, amely közérthetően, több nézőpontból ismerteti tárgyát.

Padányi Biró szervezőmunkája tette lehetővé, hogy a katolikus megújulás nagy sikereket érjen el a püspöksége alá tartozó területeken. Gyűjteménye tükrözte határozott értékrendjét, elszántságát és gyakorlatiasságát. Megtalálhatók benne Bibliák, Szent Ágoston művei, egyházatyák írásai, mindazonáltal a legérdekesebb tétel az Andreas Hess nyomdájában megjelent Chronica Hungarorum kéziratos példánya. Könyvtára meglehetősen gazdag volt, bár hiányzik belőle a világi irodalom. Főleg latin nyelvű szövegeket tartalmazott, amelyek német és itáliai nyomdákból származtak, de magyar területen lévő nyomdákból, Nagyszombatból vagy Győrből is érkeztek hozzá kiadványok.

Németh Gábor példás igényességgel értelmezi Padányi Biró Márton könyvtárát. A kiadvány gazdag jegyzetapparátusa lehetővé teszi a téma továbbgondolását, és tablót alkot azokról a kutatókról, akik a korszakot vizsgálják. A szépen illusztrált, nyelvileg jól formált és szakmailag forrásértékű munka a sümegi könyvtárjegyzék pontos leírásával és kontextualizálásával mutatja meg az olvasónak, hogy mely olvasmányok járultak hozzá a korabeli társadalom szellemi és kulturális újjászervezéséhez.  

Az esemény a könyvtár Facebook-oldalán.

 

A rendezvényen készült fotók itt láthatók.

A könyvbemutatóról készült videofelvétel itt tekinthető meg.