A Pálos olvasókönyv bemutatója Pécsett

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/06/19

 

Műsoros könyvbemutatón mutattuk be a Pálos olvasókönyvet 2024. június 13-án Pécsett, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont nagyelőadójában.  

A kötetet bemutató est Puskás Róbert Antal atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnökének megnyitóbeszédével kezdődött, majd Gerencsér Judit, az OSZK általános főigazgató-helyettese mondott köszöntőt.  

Az est pódiumbeszélgetéssel folytatódott. A kötet szerkesztőjével, Sudár Annamáriával, az OSZK munkatársával Bánkuti Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Modernkori Történeti Tanszékének tanszékvezető-helyettese, történész beszélgetett.   

 

Szó esett a Pálos olvasókönyv szerkesztési módszeréről, tartalmának tudományos hátteréről, ezenkívül a beszélgetésen a Magyar Pálos Rend történetét, kiemelkedő alakjait, valamint a rend jelenlegi helyzetét is érintették a beszélgetőtársak. Sudár Annamária felolvasott a kötetből, és emellett megemlékezett a történelmi és irodalmi területen szakmai segítséget nyújtó kollégáiról is. 

A könyvbemutatón a Misztrál együttes működött közre. A Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas művészek pálos szerzők verseit és a pálosokhoz kötődő megzenésített műveket adtak elő, a rendezvény zárásaként pedig néhány további dalt énekeltek repertoárjukból. 

 

A Magyar Pálos Rend és az OSZK együttműködésében nemrégiben megjelent, Pálos olvasókönyv című gyűjtemény a magyar történelemmel és kultúrával szorosan összefonódó pálos rendet mutatja be. Az irodalmi antológia több mint 750 oldalon ismerteti meg az érdeklődőket az egyetlen magyar alapítású és ma is létező férfiszerzetesrend történetével. A kötet a Magyar Pálos Rend és az OSZK hosszú időre visszanyúló együttműködésének eredménye, amely a nemzeti könyvtár és a rend közös munkáját is tükrözi. 

 

A kötet kapható az OSZK boltjában,
illetve megrendelhető a kiadvanytar@oszk.hu e-mail-címen.  

 

További képek

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Megjelent a Pálos olvasókönyv

Pálos olvasókönyv – Sudár Annamária /// OSZK CSEVEJ S02E08 – OSZK (blog.hu) 

Pálosoktól és pálosokról nem csak pálosoknak: bemutattuk a Pálos olvasókönyvet