Mérföldkőhöz ért az OSZK archívumainak elhelyezését szolgáló piliscsabai archivális raktárépület építése

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/03/31

 

Mérföldkőhöz ért az OSZK archívumainak elhelyezését szolgáló piliscsabai archivális raktárépület építése 

Az eredeti ütemezésnek megfelelően halad az OSZK archivális raktárépületének építése. A végleges megőrzési kötelezettséggel érintett dokumentumok megfelelő tárolására, 100 éves időtartamra tervezett raktárat a FEJÉR-BÁL Zrt. és a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. közös konzorciuma építi Piliscsabán, a Iosephinum területén. Az épület megvalósítására a Makovecz Imre bástyája nagy projektben kerül sor, építészetileg a Makovecz Imre terveinek felhasználásával kivitelezett Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetéhez illeszkedik.

A 2022. március 30-án a helyszínen tartott épületbejáráson a konzorcium képviselői arról tájékoztatták Demeter Szilárdot, a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosát, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját és Rózsa Dávidot, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatóját, hogy jelenleg az épületen belül a kartonfalak építése és az aljzatbetonozási munkák zajlanak. Az elektromoskábeltálca-nyomvonalak 90 százalékban már elkészültek, a raktárrészen a lámpatestek felszerelése, valamint a kábelezési, szerelvényezési munkálatok folynak. A fűtéshűtés-hálózat és a légtechnikai nyomvonalak kiépítése folyamatos, pillanatnyilag 60 százalékos készültségi állapotban van. A külső közművek (ivóvíz, tűzi víz, locsolóvíz, csatornák, csapadék- és szennyvíz, távhő) kivitelezési munkái 90 százalékos készültségben vannak. Még ebben a hónapban megkezdődnek az épület homlokzati és ácsmunkái.

Mészáros Tamás, az OSZK Gyűjteménymegőrzési Főosztályának vezetője arról számolt be, hogy a raktárépület 2023-as átadását követően a nemzeti könyvtár elsősorban a kötelespéldányként beérkezett, megőrzésre szánt könyvek és időszaki kiadványok példányait helyezi el a raktárban, valamint itt valósulhat meg a nemzeti bibliotéka digitális objektumainak georedundáns módon történő hosszú távú megőrzése is. Az új, modern raktárépület minden állományvédelmi szempontnak megfelel. Beköltözéskor a tervek szerint 35 000 polcfolyóméternyi állományrészt helyeznek ide, amelyet később az OSZK éves gyarapodása követ.

A projekt alapja az Országos Széchényi Könyvtár archívumainak elhelyezését szolgáló archivális raktár fejlesztéséről szóló, 1953/2020. (XII. 21.) számú kormányhatározat. A raktárépület a végleges megőrzési kötelezettséggel rendelkező dokumentumok tárolását biztosítja a nemzeti könyvtár számára. A közbeszerzési eljárásban megadott tervezési program szerint az épület egy 81 000 polcfolyóméter befogadóképességű könyvraktár 11 000 négyzetméternyi bruttó alapterületen, ahol többek között egy speciális szerverterem is helyet kap. A lejtőbe bevágott valamikori sportpályán – a mai Bivalyréten – lesz a nagy méretű, 125 × 34,5 méter kontúrméretű raktárépület, amely – mint fokozott biztonságot követelő létesítmény – védett, bekerített területen működik. A programban meghatározott tömörraktári építményhez kiszolgáló üzemi és szociális területek is kapcsolódnak.

Magyarországon előkép nélküli, de a világon is egyedinek számító, különleges épületet tervezett a megrendelő Nemzeti Vagyonkezelő és az üzemeltető Országos Széchényi Könyvtár számára a TSPC Csoport. A nem csak funkciójánál fogva különleges és magas műszaki minőséget képviselő létesítmény homlokzatát az elkövetkező időszakban alakítják ki, amelynek ihletője a könyv, a falevélerezet, valamint a digitalizációra utaló mintázat lesz.