Sudár Annamária munkatársunk kapta meg elsőként Magyarországon a pálos rend kitüntető oklevelét

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/02/06

 

2023. január 18-án a Márianosztrán megrendezett Boldog Özséb-napon munkatársunk, Sudár Annamária „A Rend Barátja” elismerésben részesült. Az ünnepségen két új taggal bővült a pálos rend iránt elkötelezett, és a rendért kiemelkedő jelentőségű és folyamatos munkát végző férfiak közössége – Bíró László püspököt és Török Máté verszenészt fogadta konfráterei közé a pálos rend.

A pálos rend központjában, Lengyelországban már korábban is létező, de a magyar rendtartományban új, „A Rend Barátja” elnevezésű elismerés ezentúl nemcsak a pálosokért sokat tevő férfiak, hanem az őket támogató nők munkájának elismerését is lehetővé teszi.

Az OSZK és a rend között 2014-ben együttműködési megállapodás is született, amelyet 2022-ben megújítottunk. Ennek az együttműködésnek az eredményeként 2022-ben könyvtárunkban restauráltuk a magyar nyelvemléket is tartalmazó, a pálos rend központjában, Częstochowában őrzött latin nyelvű kódexet is.

A korábbi együttműködés szép példája volt a 2012 tavaszán a Márianosztrán megnyílt új állandó rendtörténeti kiállítás, a 2014–2015 fordulóján Pécsett megrendezett Pálosaink, a fehér barátok című közös tárlat és annak virtuális 3D változata, illetve a kiállítás nyomán közös kiadásban készült azonos című katalóguskiadvány.