Széchenyi István kötetei a MEK-ben

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/01/20

Tavaly ünnepeltük, hogy 225 évvel ezelőtt megszületett Széchenyi István, 1791. szeptember 21-én, a Herrengasse 5. sz. bécsi házban. Azt mondjuk rá, legnagyobb politikai ellenfelének, Kossuthnak a szavaival, hogy ő a „legnagyobb magyar”, de sokszor nem gondolunk bele e szavak mélyebb értelmébe. A kifejezés  azt is jelenti, hogy történelmi személyisége, alkotásainak és műveinek megítélése  nagy konszenzusnak örvend az utókor szemében is. Széchenyi az alap, amihez „két veszekedő magyar” mindig visszatérhet. Az alkotások puszta monumentalitásán túl, ez is egyik nagy értéke személyének és alapja sokirányú megbecsültségének is. Emiatt nem vált puszta „emlékművé” a historikus magyar emlékezetben, emiatt lehet és kell is életben tartani örökségét.

A Magyar Elektronikus Könyvtár is igyekszik tenni ezért a maga eszközeivel – az évfordulókon túl is. Eddig is sok alapvető Széchenyi-mű szerepelt kínálatunkban, köztük korszerű formában a három „nagy”: a Hitel, a Világ és a Stádium is. Ma 37, több formában letölthető, Széchenyi szerzőségű művet őriz a MEK, ami kiemelkedő szerzői reprezentációnak számít.

Az évfordulóra nagyszerű alkotások, köztük Széchenyi-művek is, kerültek a gyűjteményünkbe, szám szerint 30.  Többségük a klasszikus Széchenyi-szakirodalom adósságai közül: Így pl. feldolgoztuk Széchenyi döblingi hagyatékának máig alapvető, Károlyi Árpád-féle köteteit, vagy a – Zichy-életrajz  után született legfontosabb komplett biográfiát – Friedreich István Gróf Széchenyi István élete c. két kötetes művét. A már régebben bekerült Grünwald-feldolgozás (Az új Magyarország) mellett, a másik nagy klasszikus interpretáció is elérhető már a MEK-ben, Gaál Jenő Gróf Széchenyi István nemzeti politikája című, szintén kétkötetes klasszikusa. Az újonnan felvett Széchenyi-művek közül kiemelkedik a Kelet népe, az 1870-es magyar nyelvű Blick, és  ugyanez eredeti nyelven, németül is. Újdonság még a Széchenyi-levelezést válogatva kiadó mű (4 kötet) és a hírlapi cikkek gyűjteménye (2 kötet).

Ha olvasónk a MEK nyitólapján téma vagy a szerző mezőbe Széchenyi nevét beírja, akkor az összes újonnan feldolgozott és  már  régebb óta elérhető művet láthatja. A Széchenyi István tárgyszót kapcsán az elérhető művek száma e pillanatban 45 tétel.

A Széchenyi-művek és a Széchenyi-szakirodalom gyarapítására gyűjteményünk a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet, ezért érdemes újra és újra benézni a MEK-be, Széchenyi-ügyben is!

A művek többségét Kokas Károly, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató helyettese javasolta digitalizálásra.

Széchenyi István művei és róla szóló művek a Magyar Elektronikus Könyvtárban: