Több mint száz OSZK-s dokumentum is látható a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/04/12

Szenzációs ritkaságaink is láthatók az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában. 

Az OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtárából és színháztörténeti gyűjteményéből eddig kevéssé ismert, de annál jelentősebb műremekek kerültek a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású kiállításába, amely a vizuális kultúra irányából – a plakátművészet és társműfajai segítségével – közelíti meg az irányzatot a hazai viszonylatban eddig még nem látott módon.  

A kiállításon számos olyan rejtett kincs szerepel, amellyel a közönség még nem, vagy csak ritkán találkozott. Ilyen az egyik leghíresebb vonatkozó műtárgyunk is, Fritz Lang Metropolisz (1927) című filmjének plakátja, amely nemzetközi szinten ismert, külföldi kiállításokon szerepel, itthon azonban csak néha látható. Az alkotás azért is rendkívül különleges, mert ízig-vérig art deco látványvilágot tár elénk, és nem mellesleg egy kiemelkedő filmet hirdet. A mozi német és francia plakátjával ellentétben a történetben megjelenő társadalmi kérdést ábrázolja disztópikus vízióban: a munkásalak meggörnyed a hátán magasodó fantasztikus város alatt. A plakátból a világon egyetlen példány ismert, amelyet az OSZK plakátgyűjteménye őriz. 

Faragó Géza csodálatos, kézzel festett jelmeztervei is – a húszas évek revükultúrájának emlékei – felfedezetlen kincsnek nevezhetők. A látványrevü lényeges eleme volt a bombasztikus csillogó díszlet és jelmez, amelynek megalkotásakor nem spóroltak a különleges és drága anyagokkal. Faragó munkái végtelen fantáziáról árulkodnak, virágnak, csillogó ezüstnek vagy éppen kínainak, magyar csikósnak öltözött gyönyörű nőket láthatunk. A kézzel festett, aprólékosan kidolgozott remekművek az OSZK színháztörténeti gyűjteményében rejtőztek, még a kutatók előtt is szinte ismeretlenül.

A tárlat több mint 250 műtárgyat mutat be. A kiállítás egyik kiemelt partnereként az Országos Széchényi Könyvtár 102 dokumentummal járult hozzá a kurátor, Katona Anikó (a Plakát- és kisnyomtatványtár korábbi munkatársa) koncepciójának megvalósításához.

A látványos seregszemle a luxust és modernitást is magában hordozó art deco művészeti irányzat két világháború közti időszakára fókuszál. A nagy háború és a trianoni békeszerződést követő veszteségek traumáját gazdasági konszolidáció követte, amellyel karöltve megjelent az élet élvezete, a csillogás és a nagyvilági stílus iránti vágy, meghatározva az art deco ízlésvilágát.

A kiállítás az alkalmazott grafika műfajai – elsősorban a plakát – segítségével nyújt betekintést a korszak emberének mindennapi életébe. A kereskedelmi és kulturális témájú falragaszok, hirdetmények, jelmeztervek, illetve az Iparművészeti Múzeum által biztosított tárgyak – bútorok, kerámia- és üvegművek, ruhák, cipők és kiegészítők – közel hozzák a szemlélőhöz a budapesti polgári otthonok, áruházak, mozik, éjszakai mulatók világát, és többek között bemutatják a korabeli haj- és ruhaviseletek divatját, illetve a szabadidő eltöltésének új formáit.

Az Országos Széchényi Könyvtár állományából 1 kotta, 6 hírlap és 13 jelmezterv mellett az OSZK Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárának 82 plakátja a tárlat legjelentősebb gyűjteményrésze. A kiállítási katalógusból a nemzeti könyvtár birtokában lévő egyéb plakátok és kisnyomtatványok is megismerhetők.