Tündék, emberek és könyvek

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/04/08

 

A Gyűrűk Ura világát megidéző nyilvános családi nappal, azon belül a mintegy 100 kötetes Tolkien-gyűjtemény ünnepélyes átadásával nyitotta meg újra kapuit 2024. április 6-án, szombaton az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) Budapesten. 

Az OIK teljes időtartamú nyitvatartását jelző, J. R. R. Tolkien műveit megidéző családi napon Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta:
„A Tolkien-napon az írásművek esztétikumán túl az elbeszélő hangot, a közösséget és az alkalmat létesítő hagyományt is ünnepeljük itt, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. Mától az OIK a – most még – 100 kötetes Tolkien-gyűjtemény otthona, amelynek ünnepélyes elhelyezése jelenti találkozásunk hosszú távú lényegét. Ezt a gyűjteményt folyamatosan bővíteni fogjuk, többek között Tolkien ősszel megjelenő, háromkötetes versgyűjteményével.”

A főigazgatói köszöntőt követően Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete mondott megnyitóbeszédet. Paul Fox beszédében kiemelte:  
„Tolkien több volt, mint író. Világok teremtője volt, zsenialitása túlmutat a történetmesélésen. Nyelveket talált ki, civilizációkat épített, és örök érvényű témákat tárt fel. Ma a Tolkien öröksége és meséje által életre kelt tanulságok előtt tisztelgünk. Ünnepeljük hát együtt képzeletének világteremtő varázsát!”

 

A megnyitó után a mintegy 100 kötetes Tolkien-gyűjtemény ünnepélyes átadásával folytatódott a program a könyvtár első emeleti kölcsönzőjében.

A Magyar Tolkien Társaság társelnöke, Deák Adrienn ünnepi beszédében aláhúzta:
„Már évek óta dédelgetett álmunk volt, hogy a Magyarországon megjelent és az eredeti, angol nyelvű Tolkien-kötetek is elérhetőek legyenek a publikum számára. Régóta szerettük volna, hogy ezt az Országos Idegennyelvű Könyvtárban elhelyezhessük, és úgy gondolom, hogy a mai gyűjtemény átadása előremozdítja és támogatja a hazai Tolkien-kutatást.”

Az OSZK, az OIK és a Magyar Tolkien Társaság közös szervezésében megvalósuló, egész napos program során előadásokkal, workshopokkal, tolkieni ihletésű társasjátéksarokkal, különleges nyelvleckével, illetve kézműves-foglalkozásokkal, valamint filmes replikákkal találkozhattak a családok. A látogatók szerezhettek tündeírásos emléklapot, volt tündehajfonás, kvíz és közös éneklés is. A játékszobában tolkieni ihletésű társasjátékok kipróbálásával lazíthattak az érdeklődők, de vásárolhattak a Középfölde-vásár kínálta termékekből is, mindezek mellett a gyöngyfűzés és a könyvjelzőkészítés rejtelmeibe is belekóstolhattak a kíváncsi vendégek.
Az OIK újranyitását emlékezetessé tévő eseményen arra törekedtek a szervezők, hogy az egész család számára olyan értékes, érdekes programokat kínáljanak, amelyek mindenki számára szórakoztató segítséget nyújtanak a nyelvtanulás, az idegen nyelvű irodalom és a zeneművészet megismerésében.

 

Közel 500 látogatót vonzott a Magyar Tolkien Társasággal közös
családi napunk az Országos Idegennyelvű Könyvtárban.
Köszönjük a megtisztelő érdeklődést; várja Önöket a nyelvek és a világirodalom
barátságos otthona a Molnár utcában!

Nyitvatartás:
Hétfő: 10.00–17.00
Kedd: 10.00–17.00
Szerda: 10.00–19.00
Csütörtök: zárva
Péntek: 10.00–19.00
A bejárat melletti könyvkölcsönző automata folyamatosan használható, éjjel-nappal elérhető.

 

Az OIK a magyarországi nyilvános szakkönyvtárak egyik legfiatalabb intézménye, amely 2021 decembere óta része az OSZK-nak. Az OIK egyedi gyűjteményével, folyamatosan korszerűsödő szolgáltatásrendszerével és infrastruktúrájával fontos és egyre inkább nélkülözhetetlen információs központ. Feladata eredeti nyelvű, elsősorban kortárs világirodalmi, zenei és nyelvészeti tárgyú dokumentumok gyűjtése, valamint a magyarországi nemzetiségi könyvtárak koordinációja. Hagyományos közkönyvtári feladatokat is ellát: rendszeresen szervez koncerteket, felolvasóesteket és könyvbemutatókat. 
A gyűjteményben kiemelt helyen szerepel nagy világnyelvek, a Magyarországon élő nemzetiségek és a környező országok népeinek irodalmi, nyelvészeti és zenei anyaga, mindezt kiegészítik a kis nyelvek, a holt, illetve mesterséges nyelvek hasonló tematikájú dokumentumai.

 

 

További fényképek

 

Kapcsolódó tartalom:

Tolkien-nap az Országos Idegennyelvű Könyvtárban