Új funkcióval bővült a MATARKA és az EPA

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/05/06

A Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa (MATARKA) 2004 óta szorosan együttműködik az Elektronikus Periodika Archívummal. epa.oszk.hu. A MATARKA hátterében egy országos könyvtáros egyesület áll, amelynek a Miskolci Egyetem Könyvtárában van a központja, az Elektronikus Periodika Adatbázis az OSZK szolgáltatása. A mostani fejlesztést az Internet Szolgáltatók Tanácsa  finanszírozta a MATARKA Egyesület pályázata keretében.

A pályázat keretében mindkét szolgáltatás új funkcióval bővült. A MATARKA teljes szövegű keresés funkciójával azoknak a folyóiratszámoknak a teljes szövegében lehet keresni, amelyek megtalálhatók a MATARKA-ban és az EPA-ban is. Ilyen módon több mint 300 folyóirat tartalmához férnek hozzá árnyaltabb módon a kutatók.

A MATARKA felhasználói eddig is kereshettek leszűkítve az EPA-ban található dokumentumok között – cikkcím vagy szerző szerint. De azzal, hogy a keresés most már a teljes szövegre is kiterjeszthető, megnyílt a lehetőség olyan szakkifejezések és nevek megtalálására is, amelyek nem szerepelnek a periodikák tartalomjegyzékeiben. A találati listában a kiadvány nevére kattintva letöltődik az adott szám vagy cikk az EPA-ból. A „Tartalomjegyzék” link segítségével pedig az adott lapszám tartalomjegyzékéhez juthatunk el.

Ugyanakkor az EPA címoldalára (a címlap jobb hasábjába) is beépítettünk egy MATARKA-keresőt, amelynek segítségével közvetlenül lehet keresni azoknak a cikkeknek a szerzői és címei között, amelyeket a MATARKA adatbázisa feldolgozott és az EPA archivált.