Új habilitált doktor munkatársa van a nemzeti könyvtárnak

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/11/03

 

A Kutatási és Különgyűjteményi Főosztály munkatársa ez évben nyújtotta be habilitációs disszertációját a Debreceni Egyetem doktori és habilitációs bizottságának. A 337 oldal terjedelmű, angol nyelvű kézirat a Festivals on the boundary of the Christian and pagan age címet viseli. A disszertáció a Kr. u. IV–X. századi Római Birodalom, Bizánc és a kora középkor latin nyelvű államainak forrásanyagán vizsgálja az ókori ünnepek fennmaradásának lehetőségeit a keresztény kultúrán belül, illetve a korszakban felbukkanó új, szekuláris, népi ünnepek forrásanyagát gyűjti össze, bemutatva a vonatkozó rítusok jelenkori továbbélését a mai Balkánon.

A disszertáció és a kutatási, tudományszervezési, oktatási tapasztalatokat összegző habilitációs anyag pozitív elbírálása után, 2023. október 25-én került sor a habilitációs előadások megtartására. A bizottság elnöke prof. dr. Bárány Attila egyetemi tanár, a bírálók prof. dr. Pócs Éva és prof. dr. Gesztelyi Tamás professor emeritusok, a bizottság tagjai prof. dr. Grüll Tibor egyetemi tanár és dr. Tóth Orsolya habilitált egyetemi adjunktus voltak.

Először az egyetem latin szakos hallgatói számára tartott kutatónk Apollón alakja és kultusza Hellaszban címmel tantermi órát Apollón tiszteletének fő vonásairól és a delphoi jósda működéséről. Ezt a szakmai közönségnek szóló előadások követték, elsőként egy ötvenperces tudományos előadás Egy Árpádházi királylány népi legendája a török kori Bizáncban? címmel, amely a konstantinápolyi Theotokosz Pammakarisztosz-templomban őrzött Szent Paraszkéva ereklyéi körül kialakult legenda magyar vonatkozásainak eredetét vizsgálta. Végül egy húszperces angol nyelvű előadás következett Foundation of a city in Greek mythology címen a görög hérószmítosz szerkezeti vonatkozásairól.

A habilitációs eljárás sikerrel zárult. Tóth Anna Juditnak szívből gratulálunk!