Újabb 28 corvinát tett közzé digitálisan a nemzeti könyvtár

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/05/16

 

2024. május 16-án az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) alapítói terében tartott sajtótájékoztató alkalmával mutatták be a Bibliotheca Corvina Virtualis oldalon legújabban közzétett corvinákat. 

Az OSZK mint a magyar írott kulturális örökség őrzője, kiemelt figyelmet fordít Hunyadi Mátyás király (1458–1490) szellemi örökségére, a Corvina könyvtár kódexeire és ősnyomtatványaira; fontos feladatának tekinti a nagy hírű reneszánsz uralkodói gyűjtemény emlékezetének ápolását. Több mint húsz évvel ezelőtt indult meg a fennmaradt és a világ könyvtáraiban szétszórva őrzött kódexek szisztematikus, részletes újrafeldolgozása, amely folyamat azóta már rendkívül sok új eredményt hozott. 2022 tavaszán a projekt új lendületet kapott, amikor az OSZK a teljesség igényével fordult a külföldi őrzőgyűjteményekhez, és azóta folyamatosan gyarapítja a hiányzó corvinák digitális másolatait.  

 

Az OSZK célja a Corvina könyvtár virtuális újraegyesítése. 2022 májusától 2024 májusáig összesen 46 corvina digitális másolatát sikerült megszereznünk, valamint 19, már korábban beszerzett tétel közzétételéhez kaptunk engedélyt. A gyarapodó állományból az eddigi publikált corvinák mellé ma újabb 28 corvinát tettünk közzé jó minőségű képekkel, magyar és angol nyelvű adattartalommal a corvinákat bemutató honlapunkon; így „térnek haza” hasonló társaikhoz. A latin és görög nyelvű kódexeket nyolc ország (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Ausztria, Csehország és Lengyelország) intézményei bocsátották rendelkezésünkre.

 

A sajtótájékoztatón Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója mondott köszöntőbeszédet, amelyben kiemelte: „A Corvina könyvtár kódexei olyan tanúi és tanúságtételei a magyar kultúrának, amelyek ugyanúgy rezonálnak hazai és nemzetközi kontextusban. Ez a töredékeiben is fontos gyűjtemény nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi humanizmus- és reneszánszkutatás egyik állandó, jelentős forráscsoportja, valamint Magyarország egyik kulturális jelölője a világban. A Bibliotheca Corvina Virtualist böngészve biztonsággal állíthatjuk, hogy sikerült a corvinák tartalmi és vizuális gazdagságához méltó virtuális teret alkotni, amelyben mindenki hozzáfér az érdeklődésének megfelelő információkhoz.” 

 

A köszöntő után Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár tartott beszédet, amelyben hangsúlyozta: „A corvinák összegyűjtése és a digitalizáció révén teljesül a több évszázados álom, hogy Mátyás király Corvina könyvtára újra Budán legyen. Köszönjük mindenkinek, akik a szétszóródott kódexeket felkutatták, feldolgozták, a digitalizációt végezték és közzétették.” 

A program Zsupán Edina, a nemzeti könyvtár vezető kutatója, a HUN-REN–OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport tagjának előadásával folytatódott, amelyben bemutatott néhányat a Bibliotheca Corvina Virtualis oldalon közzétett legújabb corvinákból.

 

Kapcsolódó tartalom: 

28 újabb digitális corvina honlapunkon

A Corvina könyvtár virtuális újraegyesítése