V. Hatvani Kisgrafikai Biennálé

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/05/14

 

2024. május 11-én nyílt meg a Hatvani Galériában az V. Hatvani Kisgrafikai Biennálé. A június 15-ig látogatható tárlatot Vasné dr. Tóth Kornélia művelődéstörténész, könyvtárunk tudományos munkatársa nyitotta meg. 

A kisgrafika műfaját reprezentálva fontos kultúrmissziót tölt be ez a biennálé, melynek megrendezéséért a galéria vezetőjét, Tompa Z. Mihályt és a szakmai zsűrit, dr. habil. Szepessy Béla, Herczeg István és Bugyi István József grafikusművészeket illeti köszönet. A pályázó grafikusok idén is az ország minden részéből érkeztek, néhányan külföldről is küldtek be munkát. Több száz beérkezett műből 106 alkotó több mint másfél száz grafikája szerepel a kiállításon, emellett kamaratárlatként a 2012-ben elhunyt Antoon Vermeylen flamand grafikus alkotásai láthatók a falakon. 

A tárlat június 15-ig lesz megtekinthető. 

 

Részlet a megnyitó szövegéből: 
„A kiállítótér bizonyos szempontból szakrális, kanonikus helynek számít, ahol kulturális beidegződéseink szerint a »szent« és »érinthetetlen« műalkotásokat illő módon csodálhatjuk. Az egyes alkotások egymás mellé, illetve közös térbe való helyezése további konnotatív jelentésekkel gazdagítja az adott művek interpretációját. Hogy milyen asszociációkat hív elő egy-egy mű kiállítótérbeli reprezentációja, azt mi, nézők is formálhatjuk, »életre keltve« a tárlatot. Bárki, aki műalkotással találkozik, akár esztétikailag újraalkotja, akár racionálisan elemzi, a mű három alkotóelemének a hatása alá kerül; ezek az anyagivá vált forma, az eszme (vagy téma) és a tartalom. Valójában e három tényező vesz részt annak az élménynek a létrehozásában, amelyet a mű esztétikai élvezetének nevezünk.”

 

A megnyitó teljes szövege Kisgrafikai seregszemle a Hatvani Galériában (2024) címmel olvasható az OSZK blogján.