V4-ek kulturális konferencia

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/12/01

 

2021. július 1. és 2022. június 30. között Magyarország tölti be a Visegrádi Csoport (V4) országainak soros elnöki tisztét. Ennek keretében az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága az elnökségi program részeként nagyszabású nemzetközi online konferenciát rendez december 1-jén és 2-án, amelynek fő témája a pandémiás időszakban kialakult és a jövőbeni munkában is hasznosítható jó gyakorlatok áttekintése a teljes kulturális szférában. Magyarország mindezzel szeretné megerősíteni a V4-nemzetek kulturális kapcsolatait és felhívni a figyelmet az eredményeikre, valamint platformot teremteni, ahol a kulturális élet szereplői megoszthatják a tapasztalataikat.

A program során minkét napon egy-egy plenáris ülés, illetve a kulturális ágazat kilenc szakterülete (közművelődés, irodalom, színház-, zene- és táncművészet, múzeum-, könyvtár- és levéltárügy, valamint a kortárs képzőművészet és galériák) megjelenik ágazati előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken.

A konferencia négy központi témája:  

  • Az oktatás és kultúra kapcsolata  
  • Digitális megjelenés  
  • Működési (szervezeti) struktúrák változásai és ezek hosszútávú következményei  
  • Támogatási rendszerek hosszútávú változásai  

December 1-jén Tonia Arahova, az IFLA leendő elnöke tartja a fő előadást, az Országos Széchényi Könyvtárat Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes és Nagy Andor, a Kutatási és Elemző osztály munkatársa képviseli egy-egy előadással.

Az előadások és tanácskozások tartalmából magyar és angol nyelvű kiadvány is készül, valamint a két nap teljes programja az interneten később is elérhető podcast-adások formájában is megjelenik lejátszási listákba rendezve, lehetővé téve az európai szintű nyilvánosságot.

A rendezvény programja (angol)