A Vitkovics-kódex és a Miskolci töredék a világhálón

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/08/31

Újabb digitalizált kötettel bővült az OSZK Magyar nyelvemlékek című multimédiás szolgáltatása: elérhetővé vált a Régi magyar kódexek sorozat 12–13. kötete, a Vitkovics-kódex és a Miskolci töredék hasonmásának és betűhű átiratának tudományos kiadása.

A honlap tudományos vetületén megtalálható az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában őrzött Magyar Nyelvemlék 10. jelzet alatt nyilvántartott Vitkovics-kódex és a miskolci Lévay József Tudományos Könyvtár 10988-as leltári számú kódextöredékének, az ún. Miskolci töredéknek az adatlapja is.

A 2009 óta működő Magyar nyelvemlékek honlap célja, hogy az interneten is közzétegyen számos nyelvemléket, ill. a nyelvemlékek szövegkiadásait, valamint a hozzájuk kapcsolódó szakirodalmat.

A Szövegkiadások menüpont alatt négy szövegkiadás sorozatot publikálunk: A Nyelvemléktár és az Új nyelvemléktár kötetei a Pécsi Tudományegyetem Könyvtárának digitális könyvtárába, a KlimoTheca-ba vezetnek. A Régi magyar nyelvemlékek és a Codices Hungarici megjelent kötetei a Magyar Elektronikus Könyvtárral együttműködésben készültek el. Jelenleg a Régi magyar kódexek sorozat közzétételének munkálatai folynak. Most a Vitkovics-kódex és a Miskolci töredék hasonmását és betűhű átiratát tartalmazó kötet került föl a MEK-be, s így a Magyar Nyelvemlékek oldalára is.