A zirci Ciszterci Műemlékkönyvtárban tett látogatást a Budai Polgári Közösség

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/04/15

 

Az I. kerületben élők számára kulturális és ismeretterjesztő programok szervezését vállaló szervezet ezúttal a Zirci Ciszterci Apátságba és az OSZK kezelésében lévő Ciszterci Műemlékkönyvtárba invitálta közösségét.  

A Budai Polgári Közösség közösségépítő jelleggel ajánl kirándulásokat, így 2024. április 12-én Zircre szervezett látogatást. A közel száz érdeklődő megtekinthette az 1182-ben III. Béla király által alapított apátságot, amely az egyik legnagyobb ciszterci monostor volt a középkori Magyar Királyságban. A zirci monostor a 13. században élte virágkorát, majd a nehéz török idők után, az 1700-as évek elején az apátságot újraalapították. Könyvtára az 1815-ben készített kéziratos kötetkatalógus szerint már 4157 kötetet tartott számon. Ciszterci szerzetesek 1989-től élnek újra az apátság falai között, a műemlékkönyvtárat a nemzeti könyvtár tartja fenn és működteti 1953 óta. 

 

A Budai Polgári Közösség tagjai a kiránduláson megismerkedhettek a könyvtár és a rend történetével, könyvkiállítást tekinthettek meg a bibliotéka különleges darabjaiból, valamint megcsodálhatták a pazar berendezésű, gyönyörűen restaurált intarziás nagytermet is.  

 

A Ciszterci Műemlékkönyvár, Magyarország egyik páratlan, kultúrtörténeti és turisztikai szempontból lenyűgöző műemléke szakszerű tárlatvezetéssel várja újabb látogatóit.