Irodalmi Magazin 2021/2. Csukás István

Irodalmi Magazin 2021/2. Csukás István

Irodalmi Magazin 2021/2. Csukás István
Főszerkesztő: Kondor Péter János
OSZK–PIM–Magyar Napló Kiadó Kft., Budapest, 2021., 124 oldal
ISSN 2063-8019

1 590,- Ft
Kapható

Idén lenne nyolcvanöt esztendős Csukás István, akinek meséin milliók nőttek fel. Számos korosztály közös, gyermekkori élménye a Pom Pom, a Süsü, a sárkány, A Nagy Ho-ho-ho-horgász vagy éppen a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regény és az abból készített filmsorozat.

"Két szárnyam van: az egyik a vers, a másik a mese, és szépen repülök" - mondogatta Csukás, mégis mese- és filmíróként, ifjúsági szerzőként vált ismertté és sikeressé, életművének költészeti dimenziója gyermekirodalmi munkásságának árnyékában maradt.

Az Irodalmi Magazin összeállítása többek között arra keresi a választ, vajon miért alakult így, illetve mi az, ami összeköti ezt a két dimenziót, mi az alapja az életmű egészének, mi az, ami a "szárnyakat" mozgatja. A Farkas Lászlóval és a Sajdik Ferenccel készült beszélgetésekből a költői életutat és Csukás Istvánt mint kollégát és barátot ismerhetjük meg, míg a Lovász Andreával és a Bódis Zoltánnal készült interjúk az életmű gyerek- és meseirodalmi jelentőségével vetnek számot.

Átfogó tanulmányokat olvashatunk Csukás István költészetéről, illetve az életműnek a magyar gyerek- és ifjúsági irodalomban betöltött helyéről. A költő önéletrajzi írása és számos verse mellett egy vele készült beszélgetést is újraközöl a folyóirat. Csukás István-inspiráció címmel pályatársak, barátok - többek között Nyulász Péter, Szakonyi Károly, Ágh István - vallomásai olvashatók. Az összeállítást archív felvételek, meseillusztrációk és filmjelenetek képkockái, valamint a csukási világot is megidéző festmények illusztrálják.

Irodalmi Magazin

A Magyar Napló és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiadásában negyedévente megjelenő Irodalmi Magazin elsősorban a nagyközönségnek szánt, gazdagon illusztrált, több mint 100 oldalas kiadvány, de segédanyagként jól használható az oktatásban is. A számok tematikusak, mindig egy-egy klasszikus szerzőt, irodalomtörténeti korszakot vagy kulturális jelenséget ismerhet meg általuk az olvasó. A lap eddig kiadatlan szövegek megjelentetésén túl bizonyos művek újraolvasásának horizontját is képes jelentősen szélesíteni. Az első számokat Illyés Gyula, Márai Sándor, Gárdonyi Géza, Krúdy Gyula és Zrínyi Miklós alakjának szentelték a szerkesztők.