110 éve született Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/09/01 - 2015/11/28

 

Mert szemben ülsz velem… címmel nyílik kiállítás 2015. szeptember 1-jén 15 órai kezdettel az Országos Széchényi Könyvtár 7. emeletén. A kiállítás a 110 éve született Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra életébe enged betekintést.

A könyvtár törzsanyagából és kézirattárából származó eredeti anyagok mellett a családi hagyatékból és a Gyógypedagógia Főiskolától kapott, eddig nem publikált dokumentumokkal színesített kiállítás bemutatja a húsz éve elhunyt pszichológusnő önzetlen személyiségét, szakmai- és magánéletében egyaránt tetten érhető szenvedélyes segíteni akarását.
Az altruista logika mentén érthetjük meg, miért volt elkerülhetetlen, hogy a bölcsészkarra járó Flóra végül a gyógypedagógiai hivatást választotta, miért nevezték őt pályatársai Benedek Istvánnal együtt „Szondi apródjának”, miképp játszott szerepet a francia filozófus, Guyau nevével fémjelzett mondás: „szenved, tehát szeretem” – Flóra múzsává válásában.

A kiállításon József Attila Kozmutza Flórához írt utolsó szerelmes versei mellett többek között megtekinthető Illyés Gyula feleségéhez írt, a kiállítás címét inspiráló műve, egy hozzá írt érzelmes levél is. A költő naplójából pedig megtudhatjuk, hogy Illyés Gyula miért nem foglalhatta versbe felesége nevét, illetve arra is fény derül, hogy a több mint négy évtizedes házasságuk alatt tett-e mégis kivételt.

A kiállításon központi helyet kap Illyés Gyula Könnyező című, megrendítő szépségű versének eredeti kézirata, ami a költő utolsó találkozását örökíti meg József Attilával a Siesta szanatóriumban.

Eredeti fényképet láthatunk József Attiláról, továbbá a vele kapcsolatos tárló fölötti részt Dombyné Szántó Melánia képzőművész Flóra-versek által ihletett alkotásainak másolata díszíti.

Kevesek számára ismert, hogy Kozmutza Flóra volt a Gyógypedagógiai Főiskola első női oktatója, 1973-tól igazgatója, és a Damjanich utcai új épület komplexum alapítója. Szakmai tevékenységéről éppúgy számot ad a kiállítás, mint Illyés Gyula mellett végzett irodalmi tevékenységéről.

Ő gépelte férje kéziratait és tartotta a kapcsolatot a szerkesztőkkel, kiadókkal, mindeközben családjuk szoros barátságot ápolt számos ismert emberrel. A kiállítás az Országos Széchényi Könyvtár anyagára támaszkodva kiemeli Illyés Gyuláné Molnár Ferenc lányával, Sárközi György özvegyével, az újraindult Válasz folyóiratot tördelő és kiadó Sárközi Mártával folytatott levelezését. Illyés Gyuláné férje halála után a hagyaték gondozásával foglalkozott, ebben az időben megjelentett könyvek is helyet kapnak a megtekinthető anyagban.

Illyés Gyuláné a magyar gyógypedagógiai pszichológia megalapozójaként a gyakorlati munka mellett rendszeresen kutatott és publikált, jelentősebb írásai szintén bemutatásra kerülnek a kiállításon. Munkássága alatt sokat tett a fogyatékosság korai felismeréséért, felszólalt a fogyatékkal élők elfogadásáért.

A kiállítás a könyvtár hetedik szintjén, a katalógustérben tekinthető meg 2015. szeptember 1-től, a könyvtár nyitvatartási idejében. Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

A kiállítás meghívója

Képek a megnyitóról