Az örmény nép tragédiája az I. világháborúban – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/03/20 - 2015/05/20

Az örmény nép tragédiája az I. világháborúban címmel korabeli dokumentumokat, visszaemlékezéseket, fotókat, valamint a mindennapi élethez tartozó használati tárgyakat bemutató kiállítás nyílt 2015. március 20-án az örmény népirtás századik évfordulója kapcsán az Országos Széchényi Könyvtár Ereklyeterében.

A 2015. május 20-ig nyitva tartó tárlat az 1915–1916-os év eseményei mellett, annak előzményeit és következményeit is bemutatja – így például az örmény diaszpóra kialakulását és az első Örmény Köztársaság megalakulását. A tárlat az Örmény Nemzeti Könyvtár és az OSZK együttműködésével valósult meg.

Az örmények a IV. század elején az elsők között vették fel a kereszténységet, s évszázadokon keresztül őrizték hagyományaikat; önálló struktúrába tagolva éltek az Oszmán Birodalomban.

A 19. században Abdul Hamid szultán idején a birodalom reformjaival elégedetlenkedő örmények százezreit pusztították el, de az akkori mészárlások még nem irányultak a nép teljes megsemmisítésére. A népirtás előzményei között tartják számon az 1909-es kilikiai (Adana) vérontást is.

Az örmény nép tragédiájának kezdetét 1915. április 24-hez kötik a történészek, amikor a konstantinápolyi örmény értelmiség és gazdasági elit képviselőit elfogták, deportálták, majd kivégezték. A mai napig viták folynak arról, hogy ezt követően összesen hányan pusztultak el, mivel nem készültek összeírások az áldozatokról. A nemzetközi tudományos közélet képviselői és a történészek másfél millióra teszik a kiirtott örmények számát.A kiállítás több dokumentumon keresztül mutatja be a Budapestre érkezett örmény menekültek sorsát is. Az első világháború idején az Osztrák–Magyar Monarchiának nagykövete volt Konstantinápolyban, diplomáciai képviselete a birodalom más városaiban. Számos követjelentés érkezett Bécsbe a közös külügyminiszterhez, Burján Istvánhoz. A bécsi levéltár az események mindennapjairól több ezer oldal dokumentumot őriz, ezekből a dokumentumokból is láthatnak néhányat a kiállítás látogatói. A tárlat részét képezik még a menekültek réz és ón használati tárgyai, s megtekinthetők még ereklyetartók, keresztek és egyházi ruhák is.

A kiállítás kurátorai Kovács Bálint és Öze Sándor valamint társkurátora Czázár Nikolett voltak.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, V. emelet, Nemzeti Ereklye kiállítótér
Időpont: 2015. március 20. – május 20.