Egy kozmográfiai atlasz különlegességei 5. – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/06/20 - 2015/10/10

 

Az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára ez évben is folytatja könyvtáralapítónk, gróf Széchényi Ferenc több ezer darabos térképgyűjteményének a bemutatását. A rendkívül gazdag, a 16–19. századi európai kartográfia számtalan értékét tartalmazó gyűjteményből mostani kiállításunkra, amely már az ötödik a sorban, az alapítói térképgyűjtemény várostérképeiből válogattunk.

A mennyiségét tekintve nem túl jelentős gyűjteményrész mintegy 90 db egyedi kiadású és 50 db atlaszokba kötött művet, döntően a 18. században megjelent alkotást foglal magában. A látképek mintegy harmadát (40 mű) a 18. század két legjelentősebb német térképkiadója, Matthäus Seutter (32 mű) és a Homann Örökösök cég (8) készítették. A többi térkép Európa különböző országaiban jelent meg, döntően ezek is a 18. század különböző évtizedeiben.

Széchényi Ferenc nem volt a mai felfogásunk szerinti régi térképgyűjtő. Ő a térképeket elsősorban mindennapi használatra (részben utazásai során) vette, általános földrajzi ismeretei bővítésére, vagy éppen történelmi tárgyú olvasmányai segédeszközeiként használta.

Ez utóbbi szempont alapján kerülhetett be a gyűjteménybe a modern kori és az ókori Róma városának megismerését segítendő olyan ritka mű is, mint a neves, 16. századi építész és kartográfus, Piro Ligorio (1513/14–1583) alkotása. John Carry nagyméretű London-térképét, Firenze kisméretű várostérképét, vagy épp Giovanni Antonio Rizzi Zannoni (1736–1814), neves olasz térképkészítő kivételes művészi kvalitásokkal rendelkező Nápoly-térképét a gróf bizonnyal az Angliába, illetve Itáliába tett utazásai során vásárolta.

Kiállításunkon a várostérkép-gyűjteményrész egészét tükröző válogatás látható. Így önálló vitrint kapott a gyűjteménynek mintegy harmadát kitevő, művészi-formai megoldásait tekintve is figyelemre méltó alkotásokat magába foglaló Seutter-féle térképegyüttes. A gyűjtemény ritkaságaiból is többet bemutatunk, miként Róma városa is, négy mű segítségével, kiemelt figyelmet kapott.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Budavári Palota F épület, VI. emelet, Térképtár
Időpont: Látogatható 2015. június 20-tól július 11-ig, illetve a nyári zárás után augusztus 25-től október 10-ig, keddtől péntekig 9.00 és 17.00, szombaton 9.00 és 14.00 óra között.
Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

A korábbi kiállításokat összefoglaló, a térképeket részletesen bemutató tematikus honlap itt található: szechenyiterkepek.oszk.hu